Det er ikke småpenge det koster at holde gang i fiskerforeningens kølerum på 1.400 m2, når de tager imod de friske og ferske fisk, der dagligt landes til Danske Fiskeauktioner A/S i Hvide Sande. Konsum-fiskene lander i kølerummet, hvorfra de tager turen ud i opkøbernes grosist-led, videre ud til fiskehandlere og til sidst ender hos slutbrugerne.
Det har FiskerForum.dk taget en snak med formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening Thomas Rahbek Sloth om.
Fiskeriformanden fortæller, at foreningen står for driften af det store kølerum i forbindelse med Fiskeauktionen. Her har man taget en nødvendig og hurtig beslutning om, at gøre kølerummet mere omstilleligt til de svingende landinger af fisk.
For som Formanden for den lokale fiskeriforening selv påpeger, »så er promilleafgiften på kort tid gået fra de mere normale 1,7 promille til 7,0 promille, da vi har måttet tillægge et midlertidigt energitillæg på 5,3 promille.« Stigningen, som blev meldt ud til fiskerne i midten af oktober måned, skyldes Ukraine-krigen og stigende elpriser.
»Sammenlagt med alle andre prisstigninger, så gavner det ikke fiskernes økonomi, hvis vi blindt lod stå til – vi skal også levere, når vi ser på de nye tilstande, så med dette, vil vi gerne, hvis vi på sigt kan fjerne eller mindske det midlertidige energitillæg.« udtaler Thomas Rahbek Sloth.
Samfundsansvar og grøn omstilling
I løbet af året, har foreningen arbejdet hårdt på tiltag, der kunne mindske eller reducerer disse omkostninger til energistigninger, så man kunne ramme et mere normalt leje igen.
Det sker ved målrettet, fortsat at sikre køle-kapacitet til landingerne, ved at tilpasse kølearealet, på en fleksibel måde, så man fortsat kan tage imod landinger af svingende størrelse.
»Ud over at formindske vores sårbarhed for energipriserne, så leverer vi også ind til en dagsorden, som fiskerne længe har arbejdet med; den grønne omstilling,« udtaler formanden, og fortsætter: »Det er også at tage ansvar for samfundet, når vi ikke har behov for al den strøm, der også gør det dyrt for den almindelige dansker.«
Tilpasning af kølekapaciteten
Efter grundige beregninger har man, som den lokale fiskeriformand forklarer, været hurtigt ude og fået det lokale tømrerfirma Rauhe & Jespersen til at opføre en isoleret og hygiejne-godkendt adskillelse af den 1.400 m2 store kølehal. Det lokale tømrerfirma, har sat en 5 – 6 mand på opgaven, som blev færdige med opgaven på kun 2,5 dag.
Væggen venter nu på, at den bliver forsynet med en større port, så man i de tilfælde, hvor mængden af fisk overstiger behovet for mere end 700 m2 nedkølet lager, hurtigt kan etablere yderligere 700 m2 med samme lave temperatur. Når den ene hal ikke bruges, spares der på nedkølingen, hvilket betyder en ikke ubetydelig besparelse.
En fleksibel løsning, der er foreslået af Isværkets Ole Borum
Ole Borum var med dengang man i 2007 planlagde omfattende investeringer for Auktionshallen, til en samlet sum af 11,3 mio. kroner. Der blev dengang etableret en ny kaj 15 samt auktions-kaj med overdækning. Ny auktionsplads samt renovering af facadeelementerne, hvor man også indendørs fik monteret panelvægge mod kassevaskeriet, med lyn-porte mod øst og vest og et nyt slusehus til kølebilerne. Man etablerede ved samme lejlighed køling af losse- og sorterområdet. En investering der gjorde hele håndteringen og køling af den landede fisk, mere tidssvarende og sikker.
Tilsvarende er der nu pga. de stigende energipriser, igen bud efter de tekniske og kreative løsninger, så omkostningsniveauet kan holdes nede og fortsat sikre fiskerne en lav promilleafgift.
Ole Borum fortæller til FiskerForum.dk, at man udfra almindelig sund fornuft har fundet ud af, at en halvering af kølerummet, adskilt med en 100 mm isoleret væg med hejseport, kunne give en forholdsvis god besparelse, når temperaturen i den ene del ikke nødvendigvis konstant skulle ligge under 5 grader celcius, men istedet noget højere indtil det øjeblik, hvor mængden af den ilandbragte fisk var så stor, at resten af kølerummet skulle åbnes igen.
Forventningerne til denne form for fleksibel auktionslager for fisk, skulle kunne give op til 30 til 35 procent besparelse på køleomkostningerne. Dvs. at man i sommermånederne, hvor køleanlægget kører maksimalt med en udgift på næsten 90.000 kr pr. måned, kan komme helt op på en besparelse på næsten 30.000 kr. pr. måned og i de kolde måneder hvor udgiften falder til omkring 20.000 kan hente lidt mindre. Men totalt set, så er denne forholdvise lave investering hurtigt tjent hjem, særligt efter energiprisernes himmelflugt.