Der sker meget indenfor det elektroniske kontrol-område, også når vi taler om trawlkameraer. Torsdag den 25. august 2022 kan man således opleve forsker ved DTU Maria Sokolova ph.d. forsvare sin afhandling om netop et værktøj der kan overvåge et fiskefartøjs fangst i realtid.
DTU Aqua har sammen med firmaet »ATLAS MARIDAN« udviklet et undervands-trawlkamera, der kan vise fangsten, der kommer ind i trawlet under fiskeri i realtid – direkte på en monitor i styrehuset.
Bemærk: De tilbyder 6 gratis sejlture fra onsdag den 31. august til og med fredag den 2. september med afgang kl. 9.00 og kl. 14.00 fra Skagen havn.
For spørgsmål eller bekræftelse af fremmøde kontakt venligst Naja +45 93 51 05 66 / najje@aqua.dtu.dk eller Ludvig Krag +45 21 31 64 57 / lak@aqua.dtu.dk
Demonstrationen er finansieret af EU Horizon 2020-projektet SMARTFISH.
Ph.d.-forsvar af trawl-overvågningskamera
Følg ligeledes forsker ved DTU Maria Sokolova’s ph.d.-forsvar om udvikling af værktøj til overvågning af fiskeri med bundtrawl i realtid
Det foregår onsdag den 25. august 2022 og kan overværes på DTU Aqua i Hirtshals eller online.
Forhistorien omkring forsker Maria Sokolova er, at hun igennem sit ph.d.-studie har udviklet, testet og demonstreret et værktøj, som kan overvåge et fiskefartøjs fangst i realtid. Værtøjet er udviklet specielt til kommercielt fiskeri med bundtrawl og består af et billed-opsamlingssystem i trawlet, der sikrer optagelser af høj kvalitet, og et software til automatisk registrering, klassificering samt optælling af fangsten.
Fiskeri med bundtrawl er et af de mest produktive og udbredte fiskerier globalt overhovedet.
Selv skriver DTU op til forsvaret af ph.d.-afhandlingen, at fiskeriet med bundtrawl og fiskeriet generelt, i stigende grad er blevet udfordret af forskellige faktorer.
Et centralt problem er, at bundtrawl fanger relativt mange uønskede arter og størrelser ud over den art, fiskeriet er rettet imod. Derfor er der behov for at udvikle metoder og teknologier, der kan transformere fiskeriet med bundtrawl fra at være en blind proces til en proces, hvor fiskeren løbende kan træffe informerede beslutninger for at optimere den igangværende fangstproces. Det vil forbedre både den biologiske og økonomiske bæredygtighed i fiskeriet.
I en eksperimentel pilotundersøgelse har Maria Sokolova designet og testet en prototype af et billed-opsamlingssystem og udforsket computervision-metoder til at automatisere beskrivelsen af fangstens sammensætning under vand.
Pilotundersøgelsen udgjorde grundlaget for to videreudviklinger af det optiske fangstovervågningsværktøj.
- Først blev det eksperimentelle billed-opsamlingssystem overført til praktisk fiskeri med bundtrawl. Her blev der udviklet en stabil og konsistent baggrund og belysning til billed-optagelserne.
- Den anden videreudvikling omfattede et software til automatisk at beskrive fangsten. Dette er baseret på en deep-learning tilgang, som blev mulig på grund af de fangstdata, der blev indsamlet til søs under test af fangstovervågningssystemet.
Om forsvaret
Maria Sokolova forsvarer sin ph.d.-afhandling »Development of an optical catch monitoring tool for demersal trawl fisheries« torsdag den 25. august 2022 kl. 9.30-13.00 (inklusive pause) på Zoom og på DTU Aqua, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals.
En kopi af afhandlingen kan fås pr. e-mail ved henvendelse til ph.d.-sekretær Karin Stubgaard, stub@aqua.dtu.dk
Husk – Tilmelding til onlineforsvar
For at overvære Maria Sokolovas ph.d.-forsvar online må du tilmelde dig hos Karin Stubgaard, stub@aqua.dtu.dk, senest onsdag den 24. august kl. 13.00. Herefter modtager du en e-mail med link til Zoom.
Det fysiske forsvar foregår på DTU Aqua – Willemoesvej 2 i Hirtshals.