Så lille, at den næsten ikke kan ses med det blotte øje. Næsten ukendt og meget mystisk samt også en smule magisk. Det norske Havforskningsinstitut har sat de marine svampe under lup.
Det skriver Havforskningsinstituttet i et nyhedsbrev
Havbiologien har de senere år sat fokus på et relativt nyt felt indenfor det marine, nemlig svampenes funktion og rolle i havet. Her er det Havforskeren Ole Christian Hagestad fra HI.no, der har kastet sig over de helt små og mikroskopiske organismer, der kan tilpasse sig de mest utrolige forhold. »Svampene er både vigtige og meget spændende at forske i og de vil i fremtiden kunne blive endnu mere nyttige.
For som HI-forskeren og svampenørden, Ole Christian Hagestad, er selv vokset op på en gård i Senja, og har været vant til både at plukke og spise svampe siden barndommen. Men det var først, da han skrev sin doktorgrad, at en mere dybtgående interesse for svampe opstod.
»Svampens unikke evne til at tilpasse sig ethvert miljø er fascinerende. Det fordøjer ting udenfor sig selv og nedbryder ting omkring det. Det er overalt, i luften vi indånder, på huden, i tarmene og i sengen. Og har du nogensinde tænkt over alt, hvad vi faktisk bruger svampe til? Vi laver alkohol, bagværk, yoghurt, ost, sojasovs og vigtige lægemidler samt stoffer som penicillin, insulin, organiske syrer og meget, meget mere,« opremser han og siger samtidig lidt skælmsk, at svampe nok ikke vækker de fleste kvinders helt store interesse, men ikke desto mindre engagerer svampenes verden én.
Svampen i havet bliver ikke så stor som kantareller eller andre svampe på land. I havet er den ikke så nem at få øje på. De største arter af marine svampe er meget små, ofte kun få millimeter store. Men der er et par af dem, som du faktisk kan se, hvis du ved, hvad du leder efter. De kan for eksempel optræde som små orange prikker på tang, som små hvid-grå kugler på drivtømmer eller lidt sorte nedsænkede kugler i træet, siger Ole Christian Hagestad HI og nævner samtidig, at interessen for marine svampe er vokset i de senere år. Det bidrager til vigtige økologiske processer såsom bio-geo-kemiske kredsløb, populations-dynamik og arts-interaktioner.
Du kan læse hele artiklen omkring de marine svampe her på HI’s side