De første resultater fra mærkningen af blåfinnet tun i danske farvande viser, at de kæmpestore fisk foretager lange vandringer i Atlanterhavet.
Enkelte tun blev målt da de fra Kattegat, rundede øerne Sula og Mausund i Midtnorge og herefter tog Nord om Shetlands Øerne og vest om Skotland og Irland, tværs over Biscayen, ned vest om Atlanterhavs kysten ved Portugal, gennem Gibraltar strædet og ind forbi Mallorca til Sardinien, hvor den nøjagtigt et år efter igen var at finde i dansk farvand i Kattegat.
En imponerende rejse og noget af en bedrift, til vi igen kunne møde denne havets jæger, der ynder de danske sildefisk og makreller.
Den blåfinnede tun har ellers været nærmest forsvundet fra de danske farvande siden starten af 1960’erne. Dengang kom tunene, som i dag, for at søge føde i de nordiske farvande sidst på sommeren og først på efteråret, hvilket afstedkom et særdeles eftertragtet lystfiskeri i og omkring Skagen.
Mærkning af tunen for at sikre sig værdifuld viden
Forskere ved DTU Aqua og den svenske Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) har sammen med Den Internationale Tunkommission (ICCAT) og erfarne lystfiskere samarbejdet i flere år om at fange og mærke blåfinnet tun med avancerede elektroniske mærker.
Nu er de første resultater fra mærkningsforsøgene blevet offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift. Det drejer sig om data fra de såkaldte pop up-satellitmærker (PSAT) publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
Læs den videnskabelige artikel i Science Reports
Tre eksempler på vandringer hos blåfinnet tun mærket i Skagerrak i 2017 med månedsangivelse langs ruten.
Tre eksempler på vandringer hos blåfinnet tun mærket i Skagerrak i 2017 med månedsangivelse langs ruten. De to tun markeret med gult og grønt vendte tilbage til Skagerrak et år efter, mens mærket vist på den blå rute desværre havde en fejl og kom op til overfladen for tidligt.