Så bogstavligt kan det siges, om de stadigt færre ålegræs-enge langs de danske kyster. Derfor er frivillige kysthjælpere nu i gang med at puste nyt liv i blandt andet Horsens Fjord, med en større manuel udplantning af ålegræs.
Drømmen er her, at få havmiljøet tilbage til tidligere tiders store ålegræs-enge og genskabe et rigt fiske- og dyreliv under havoverfladen.
Metoden er enkel og lavpraktisk
Det skriver Danmarks Sportsfiskerforening om projektet, at ved hjælp af et stort søm, et stykke ståltråd, et friskhøstet ålegræsskud og en erfaren dykker, kan man udplante ålegræs på den nøgne havbund. Men der skal udplantes mange ålegræsskud for at skabe en ny ålegræs-eng, og hele processen foregår manuelt. Derfor er der brug for mange hænder, og i projekt Kysthjælper er det frivillige, der tager affære.
Her senest ved Bisholt på sydsiden af Horsens Fjord, hvor man de seneste 10 dage har fortaget udplantning af nyhøstede ålegræsskud.
Stor arbejdsflid
Kaptajnen for udplantningen er Jan Karnøe, lystfisker og medlem af Horsens og Omegns Sportsfiskerforening. Han drager omsorg for udplantningen, fra det første ålegræsskud er høstet, til det sidste igen er plantet et nyt sted i havbunden.
Han forklarer videre, at man udplanter i gennemsnit 1.000 skud om dagen, så forventningen er, at når man runder den 26. juni, så har man udplantet ca. 10.000 ålegræs-skud i fjorden.
Projekt Kysthjælper undersøger, hvordan frivillige kan være med til at skabe bedre levesteder for fisk, dyr og planter i kystnære havområder til gavn for biodiversiteten.
Projektet er ledet af Danmarks Sportsfiskerforbund og finansieret af VELUX FONDEN.
Kysthjælper varer frem til 2025 og er forankret med lokale projekter i Horsens, Assens, Århus Bugten og Limfjorden.