Så kontant lyder det fra formanden for FF Skagen Jens Borup på kritikken mod Henning Kjeldsens kvotesalg.
»Der er ingen grund til frygt, fordi svenskere nu ejer en stor del af Kjeldsens tidligere kvoter,« siger Jens Borup, der selv er gammel fiskeskipper og som har en klar holdning til Henning Kjeldsens milliardsalg af fiskekvoter.
Der er efter FF formandens mening, hverken grund til bekymring eller forargelse. »Det er ikke nogen trussel mod hverken dansk fiskeri eller fiskeindustri, at en stor del af disse fiskekvoter nu er kommet på svenske hænder. Den frygt bygger på fordomme og en manglende forståelse af, hvordan dansk og internationalt fiskeri i dag bliver drevet,« siger han.
Formanden illustrerer sit synspunkt ved hjælp af nogle nøgletal
»Der bliver landet fisk fanget under de danske kvoter for 2,5 milliarder kroner om året,« forklarer Jens Borup, men henviser samtidig til, at de samlede landinger til danske havne, i den samme periode, har ligget på mellem seks til syv milliarder kroner. Vi modtager altså en masse fisk fanget under udenlandske fiskekvoter,« understreger han videre og fortsætter, fisk bliver nemlig landet der, hvor prisen samt forarbejdningsmulighederne er gode og hvor logistikken passer bedst. Her står de danske fiskerihavne stærkt.
Formanden for FF Skagen henviser til de to typer fiskekvoter der findes i det danske kvotesystem:
- FKA-kvoter (fartøjskvoteandele), der omfatter de demersale arter (f. eks. torsk, tunge og jomfruhummer)(konsumfisk)).
- IOK-kvoter (individuelt omsættelige kvoter), der omfatter de pelagiske arter (fisk, som ikke lever på bunden af havet (f. eks. sild, makrel og tobis)).
Der gælder følgende lofter over hvor stor en andel af de to kvotetyper, som en enkelt person må eje:
- FKA-kvoter: Samlet maksimalt 4 pct. Kvoterne skal altså minimum være fordelt på 25 fiskere.
- IOK-kvoter: Samlet maksimalt 10 pct. Kvoterne skal altså minimum være fordelt på 10 fiskere.
- Derudover findes den såkaldte krydsregel: Hvis en fisker ejer mere end 1 pct. af de samlede IOK-kvoter, må vedkommende ikke eje FKA-kvoter.
Som sidebemærkning så ejer Henning Kjeldsen i øjeblikket over en 1 pct. af IOK-kvoterne, samtidig med at han også ejer FKA-kvoter. Det er umiddelbart i strid med krydsreglen, men skal ses på baggrund af, at der er en overgangsordning, der løber frem til 2025.
Det betyder altså ikke noget, under hvilket lands kvote, fisken er fanget, eller nationaliteten på ejeren af den, når det bliver afgjort, hvor den skal landes. Der er et stort og åbent fiskerimarked inden for EU og Nordatlanten.
»Men under alle omstændighedder, så er dansk økonomi den store vinder på det åbne hav,« understreger Jens Borup og henviser til at Danmark eksporterer fisk og fiskeprodukter for omkring 25 milliarder kroner om året. Det svarer altså til, at vi skaber en værditilvækst på det tidobbelte i forhold til værdien af de danske fiskevoter, blandt andet fordi vi nyder godt af udenlandsk fiskeri og udenlandske fiskekvoter,« konstaterer han.
Du kan læse hele artiklen i Nordjyske omkring den forfejlede kritik af Henning Kjeldsen