Det ses nu tydeligt, sidst med en uduelig fiskeriminister’s uforklarlige indførelse af kameraovervågning af samtlige fartøjer i jomfruhummerfiskeriet i Kattegat samt overvejelsen om indførelse af en Co2 afgift på brændstof, der vil gøre fiskeriet urentabelt og nu med Enhedslistens fejlagtige og direkte usande påstande om, at trawlfiskeriet er en klimasynder på størrelse med den samlede luftfartsindustri..
Hvem har tabt hovedet i denne sag.. når man som en anden skolemester med løftede pegepind (Søren Egge Rasmussen (Ø), dikterer, at nu skal det være slut med fiskeriets fornægtelser om bundtrawlets skadelige virkninger på hav-naturen.
Man fristes til at tro, at her har hr. Rasmussen fra Enhedslisten kun valgt, at læse artikler fra WWF og DN der negativt omtaler trawlfiskeriet. Hr Rasmussen kunne jo også bare have læst DTU´s svar MOF 1147-1151, til Fødevareudvalget, hvor man har kunne finde svar og viden om Co2-frigivelsen i havet. Her kommenterer DTU på en rapport og artikel i »Nature«, hvor man fokuserer på effekten af MPAer (Marine protected areas), om menneskelige aktiviteter som eks. fiskeri og råstofindvinding. Man har i rapporten ikke taget behørigt hensyn til, at det meste trawlfiskeri foregår på kontinentalsoklen og dermed på relativt lavt vand, skriver DTU i sit svar til Fødevareudvalget. Her vil naturlige processer mange steder ophvirvle sedimentet jævnligt, og den relative effekt af trawling vil være mindre. (Petersen et al, 2020). Endelig tager studiet heller ikke hensyn til, at der sammen med frigivelse af CO2 frigives næringsstoffer, f.eks. kvælstof og fosfor. Næringsstofferne her vil stimulere plankton-algernes optagelse af Co2 fra vandfasen, og en del af den frigivne Co2 vil derfor returnere til havbunden og dermed binde Co2 igen.
Ligeledes er der stor forskel på om man taler Bomtrawl, der benytter kædemåtter ved trawling (hollandske og belgiske bomtrawlere) eller vi taler fiskeri med trawl efter demersale arter (mest benyttede trawl i Danmark), som rødspætter, torsk, sej, kuller, jomfruhummer, rejer, hvor det i industrifiskriet er arter som tobis, brisling, blåhvilling og sperling der fiskes efter – Her er bundkontakten nærmest kun koncentreret omkring trawlskovlene.
Så hvis Enhedslisten endelig vil redde hav-naturen, så burde de istedet kigge på den udvaskning der sker af kvælstof og fosfor, især fra byernes kloakoverløb i forbindelse med de hyppige skybrud vi er udsat for i Danmark. Kom med et forslag om afgift på hver kubikmeter spildevand storbyerne udleder. Ligeledes bør de også kigge på vores havpattedyr. Her fornægter man i høj grad problemets størrelse. Sælen har været totalfredet siden 1976, men som nu ødelægger vores biodiversitet og smitter vores havmiljø med parasitter og orm, der gør livet det surt for fisk og skaldyr. Man kunne jo også kritisk kigge lidt på de kommende energi-øer og ikke mindst Lynetteholmen, der vil flytte i tusindevis af kubikmeter bundmateriale rundt og dermed i årevis skabe dårlige og umulige vilkår for de stedlige havplanter, tang og anden bundvegation kystnært.
Der er problemer nok at tage fat på – så slip jeres grundløse anklager mod fiskeriet, der overordnet gør det fornuftigt, bæredygtigt og økonomisk forsvarligt og som ikke mindst har samme ønske, nemlig at bevare og sikre et havmiljø, så der også kan fiskes imorgen.