Et forskerhold fra DTU Aqua har for første gang fået ålelarver fra europæiske ål til at blive 25 dage gamle i fangenskab.
På en fiskefarm syd for Kolding i den lille by Ødis, har det dansk ledet EU projekt Pro-Eel sat verdensrekorden og sammen med europæiske biologer prøver man i øjeblikket at afkode en af ålens helt store mysterier; hvad spiser ålelaven egentligt?
Japanske forskere har ligeledes haft et gennembrud i deres forskning og undersøgelserne af ålens larver og hvad de spiser. Opskriften holdes dog tæt ind til kroppen for at forhindre den falder i kinesernes hænder. Selv om japanerne er nået et skridt videre med deres ”Stillehavs ål”, er prisen for at fodre en ål i fangeskab ca. 100 gange større end den må være og spørgsmålet er om man overhovedet kan overfører de japanske resultater på den ”europæiske ål”, da opvækst vilkårene er forskellige. Den japanske ål lever nemlig i meget varmere vand end den europæiske og vandrer kun halvt så langt for at gyde i et område i Stillehavet.
Vandringen er et andet uafklaret punkt omkring den europæiske ål og dens 6000 kilometer lange tur tværs over Atlanterhavet og tilbage til Sargassohavet, hvor den gyder. Med satellit sendere har man indtil nu kunnet følge nogle af ålene en del af vejen til Sargassohavet og fundet ud af at om dagen tilbagelægger de vandringen i ca. 400 meters dybde for at beskytte sig mod rovfisk og om natten stiger de op til 200 meter, for at kompenserer for trykket og for at få varmen.
I det fortsatte arbejde med at aflurer ålens hemmeligheder, samarbejder forskerholdet fra DTU Aqua med forskellige samarbejdspartnere i Europa, lige fra foderfabrikker til hormonforskere, for endeligt og definitivt at løse mysteriet omkring ålen.