Et ønske der ikke er sagt så slemt som det er ment – mildest talt og sidst-nævnte skarv er nu genstand for et lidt større fokus og opmærksomhed, efter MEP næstformand Søren Gade (V) fra Europa-Parlamentets fiskeriudvalg, er ude med en kommentar til netop skarven, som han nu vil indføre jagttid på.
Venstre’s medlem af Europa-Parlamentet ønsker skarvens beskyttelsesstatus helt ændret, da den fortsat volder stor skade for både lystfiskere og erhvervsfiskere, skriver han i et debatindlæg i Fiskeritidende.dk mandag den 10. januar 2022.
Det er nu på tide vi reagerer
Skarven er omfattet og beskyttet i EU’s fuglebeskyttelses-direktiv. Et direktiv der tjener til at bevare de vilde fuglearter, der er hjemmehørende i medlemsstaterne’s europæiske område. Til at regulere beskyttelsen, forvaltningen og reguleringen af disse fugle, deres æg og levesteder.
Skarven har været beskyttet siden 1980’erne
Men siden er bestanden eksploderet og mangedoblet i antal, så man alene i Danmark anslår at have op mod 30.000 ynglede par.
Miljøstyrelsen skønner, at når der er allerflest skarv i Danmark hen mod sensommeren, er antallet helt op mod 250.000 af disse fugle.
Selvom det kan glæde de fleste, men nok overvejende fugleinteresserede og ornitologer, så er beskyttelsen af denne særegne fugl gået langt over gevind. Dvs. at beskyttelsen har været så effektiv, at den er blevet en pestilens for rigtig mange mennesker og særligt for fiskerne.
Alene i Østersøen anslås skarven nu årligt at æde 40.000 tons fisk. Hvilket ikke er en helt ubetydelig mængde fisk, som den glubske skarv omsætter og er sikkert også noget af forklaringen på, at man i Østersøen har kvotenedsat mange arter, heriblandt torsken med 88 procent. En kvotestørrelse, som Østersø fiskerne hverken kan leve af eller holde omsætning på.
Søren Gade skriver videre i sit debatindlæg i fiskeritidende.dk, at skarven derudover også påvirker den biodiversitet, som man fra biologernes og de mange miljøorganisationer side, er så opsatte på at bevare. Skarven skelner nemlig ikke mellem, hvilke fisk den spiser.
Derfor risikere så truede fiskearter, som stalling, snæbel og bækørred at være på skarvens menu-kort og dermed være en direkte trussel mod disse udsatte fiskearter, der står på den beskyttede liste.
Derfor er man ifølge venstres Europa-parlamentarikker virkelig nødt til at fjerne skarven fra listen over beskyttede fuglearter.
Reguleringen af skarv er alt for vag
Selvom man i Danmark kan få dispensation til regulering af skarven tæt ved vandløb og ved udsatte fiskepladser, så er det ikke nok. »Vi er,« med Søren Gade’s egne ord, »nødt til at arbejde for at EU som helhed anerkender skarven for, hvad den har udviklet sig til at være – en problemfugl.«
»En fugl der skal af-fredes og reguleres i langt højere grad end i dag. Vi er kommet dertil, hvor vi skal have en reel jagttid på skarven,« understreger Søren Gade.
Med denne slutbemærkning fra europa-parlamentarikeren, henviser han til, at mange af kollegaerne i Europa-parlamentet har samme holdning til skarven og han agter at bruge sin position som næstformand i EU’s Fiskeriudvalg, til vedholdende at få skarvens beskytteles-status ændret til både gavn for fiskebestandene, biodiversiteten og for fiskerne.
[Du kan læse hele debat-indlægget fra MEP Søren Gade her i FiskeriTidende.dk](https://fiskeritidende.dk/nyheder/debat/tiden-er-kommet-til-at-indfoere-jagttid-paa-skarven/)