En international forskergruppe udfordrer vores traditionelle selektive fiskeri og foreslår at fiske balanceret på alle fiskearter i stedet. Ideen med dette fiskeri er at bevare den biologiske mangfoldighed og derved på sigt få et større udbytte.
Fiskeriet foregår primært i dag ved at fiske arter hvor man målrettet går efter de store fisk og beskytter de små. Men fisk spiser fisk, larver og unge fisk, så det er efter forskergruppens mening helt afgørende at kigge på det samlede økosystem under et.
I Europa har vi et meget kontrolleret fiskeri, hvor man for at beskytte arterne har indført kvoter og havdage samt specielle krav til fiskeredskaber og tidspunkter for fiskeriet m.m. listen er lang. Forskergruppen slår til lyd for at helt omlægge den nuværende strategi og i stedet introducerer begrebet ”balanced harvesting” (høst balanceret) – under forudsætning af lavt fiskeritryk.
I Artiklen ”Reconsidering the consequences of selective fisheries” argumenterers der for, at man ved at fiske balanceret på alle arter og størrelser vil kunne få mere protein ud af havet samtidig med, at man vil påvirke havets økosystemer mindre, fordi man fjerner arter og størrelser, der svarer til sammensætningen i havet.
I praksis ville det mange steder betyde, at man skulle fiske mindre på de store fisk og mere på de små fisk med høj produktivitet, der vokser hurtigere og bliver hurtigere gydemodne end store fisk. For eksempel gyder tobis når den er 1 år gammel, mens torsk skal bruge 3-4 år på at blive gydemodne. Fisker man derimod selektivt på de store fisk i havet, som man i dag gør i Nordsøen, så ændrer man økosystemets sammensætning.
Den store udfordring, som også artiklen peger på, er, at få udviklet metoder og modeller, som med tilstrækkelig nøjagtighed kan beskrive dynamikkerne i havets meget komplekse økosystemer, hvor alle faktorer spiller sammen på kryds og tværs, blandt andet fordi fisk spiser fisk.