I 1980 blev skarven fredet i Danmark som følge af EF’s fuglebeskyttelsesdirektiv, der også freder fuglen i overvintringsområderne i Syd-Europa.
Fredningen har været både vellykket og en stor succes, set med ornitologernes øjne, hvor skarven idag er så udbredt, så der i dag er en voksende bestand i hele Vesteuropa. Hvor fuglen for få årtier siden var tæt på udryddelse.
Men den øgede bestand, med en total fredning, har lokalt skabt problemer for fiskerne i det kystnære fiskeri. Flere skarv spiser flere og mange fisk.
Naturlig regulering
Men sultne havørne har nu fordrevet skarven. Det skrev DOF (Dansk Ornitologisk Forening) tilbage i 2019. Her fortalte ornitologerne at der i 1992 var godt 7.000 skarv-reder i Brændegård Sø på Sydfyn i den største koloni af sin art, der nogensinde er registreret og set i Danmark.
Næsten 25 år senere, er dette tal blevet reduceret til knapt 400 reder i kolonien. En koloni der for få år siden var en af Europas allerstørste. Men 8 sultne havørne, har over en periode sat en effektiv stopper for bestanden af skarv. Så effektivt, at man i 2019 ikke oplevede nogen skarvunger komme på vingerne overhovedet.
Så i takt med havørnens succes som dansk ynglefugl, har man kunnet konstaterer en kraftig nedgang i skarvens udbredelse. Så havørnen er blevet en større negativ faktor for skarvernes ynglesucces i Brændegård Sø, skrev Ornitologisk forening og de kunne fortælle i samme omgang fortælle, at havørnen har givet skarven det sidste skub. Det kalder man en naturlig regulering, som de syntes skal fortsætte uden indblanding fra menneskelig hånd.
Tilbage i 2018 blev godt 4.000 skarvreder ud af en bestand på godt 31.000 ynglepar reguleret, med parafinolie der blev sprøjtet på æggene.