Scandic Pelagic har netop installeret en ny såkaldt flowvægt til at veje landingerne af sild til fabrikken. Det sker for at undgå snyd på vægten, da de gamle vægte i branchen let kan manipuleres med.
Det skriver FF Nyt
Den nye flowvægt er leveret af den islandske producent Marel og sikrer kort og godt, at ét kilo landet fisk også bliver registreret som ét kilo. »Det er ikke bæredygtigt fiskeri, hvis der bliver snydt på vægten og afregnet til højere priser, fordi et kilo på papiret i virkeligheden er mere end et kilo ved selve vejningen. Vi ønsker at gå forrest i branchen for at sikre det bæredygtige fiskeri, og vi opfordrer alle vores kollegaer i den pelagiske branche til at gøre det samme,« siger CEO i Scandic Pelagic, Johannes Palsson.
Den nye type flowvægt er forseglet, og inden vejning sikrer det uafhængige og certificerede SKAW-inspection, at alle for- seglinger er ubrudte, ligesom de samtidigt garanterer for korrekt og fuldstændig registrering af al eventuel bifangst. Ydermere har Scandic Pelagic opsat videoovervågning og givet den nationale fiskerikontrol direkte live adgang til samtlige overvågningstrin af losning, vejning og bifangstkontrol.
Har kæmpet i årtier
Kampen for et bæredygtigt fiskeri uden snyd er imidlertid ikke noget nyt for sildefabrikanten. Peter Kongerslev var adm. direktør i Skagerak Pelagic, før de blev opkøbt og blev en del af Scandic Pelagic.
»Jeg har kæmpet denne kamp mod snyd på vægten i årtier. Jeg har ikke tal på, hvor mange politikere og ministre, jeg op igennem tiden har påpeget overfor, at der er et problem i nabolandene. Det er en kæmpe konkurrenceforvridende faktor i branchen,« siger Peter Kongerslev videre, som i dag er tilknyttet Scandic Pelagic som konsulent.
Problemet i alle disse år har været, at det har været alment kendt, men samtidigt rigtig svært at bevise, at der nogle steder snydes systematisk på vægten og ikke rapporteres bifangst. Installationen af den nye flowvægt og videoovervågningen af alle led ved losningen er derfor et led i en ny taktik for at sikre det bæredygtige fiskeri og den fair konkurrence om råvarerne.
»I stedet for at beklage, at andre svindler på vægten og ikke rapporterer bifangst, så går vi nu forrest og viser, at vi gør det 100 procent korrekt. Vi ved, at vi alle dage har gjort det korrekt, men nu beviser vi det uomtvisteligt med dette totalt vandtætte system. Vi håber, det får en afsmittende virkning rundt omkring i Nordatlanten,« siger Peter Kongerslev. Scandic Pelagic vil ligeledes arbejde på, at denne type vægte og videoovervågning fremover bliver decideret obligatoriske.
Har nået point of no return
Peter Kongerslev erkender, at det kan være sårbart at stille sig så markant frem omkring et emne, der har lidt af berøringsangst i branchen i mange år – men understreger samtidig, at der ikke længere er nogen vej udenom.
»Jeg tror, vi er nået til point of no return, hvor vi bliver nødt til at kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade. Vi bliver nødt til at spørge os selv og politikerne, om vi fremadrettet vil have en industri i Danmark til håndtering af fangsterne fra det pelagiske fiskeri, for vi kan ikke blive ved med at være konkurrencedygtige, hvis andre lande skyder en hvid pind efter reglerne,« siger Peter Kongerslev.