Henover julen 2020, fik man trods svære forhandlinger mellem EU og Storbritannien hevet en samhandelsaftale i land. En aftale der skulle vise sig at blive en temmelig dyr affære for alle danske fiskere, med tab af 25 procent af deres kvoter.
Det skriver TVMidtVest.dk
Men med grundlovens ord for, at Ejendomsretten er ukrænkelig (grundlovens §73 stk.1) forventede mange fiskere, at det kun var en formsag før en kompensation (ekspropriation) for de mistede kvoter, kunne udbetales.
Men sådan gik det ikke, for fiskeriminister Rasmus Prehn (S) forklarede i juni måned til Ritzau, at EU´s regler om statsstøtte har stået i vejen for, at pengene kunne udbetales. Her stod Grundloven åbenbart under for EU-lovgivningen, for Prehn (S) mente, at en kompensation til de danske fiskere direkte, ville være imod EU-reglerne. Istedet blev en kompensation gjort betinget af, at noget af kompensationen skulle gå til en omstilling af det danske fiskeri-erhverv og en anden skulle gå til en egentlig ophugningsordning.
Men nu er EU-Kommissionen kommet frem til, ifølge TVMidtVest, at det ikke er imod EU-reglerne at udbetale kompensation til danske fiskere.
Det betyder, at fiskeriminister Rasmus Prehn (S) nu er kommet et skridt tættere på, at kunne udbetale kompensation til danske fiskere, hvis han ellers kan finde et flertal i Folketinget. Aftalen skal lige rundes af »det røde kabinet«, som i dag har flertallet i Folketinget. Som ved tidligere lejligheder har dette »røde« flertal vist deres modstand mod produktions-Danmark. Først var det minkavl der blev nedlagt og i øjeblikket er det landbruget der må holde for og her sidst også med fiskeriet, hvor den langtrukne strid om kompensation for Brexit-aftralen, nu også får følgeskab af fiskernes kamp for en plads på vandet, når Danmarks nye havplan og EU’s havstrategidirektiv skal vedtages.
Danske fiskere mistede fiskerettigheder for 1,2 mia. kr. på Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien.
Fiskeri på 20 forskellige kvoter er direkte berørt. Nedenstående eksempler på kvote-tab er for torsk og mørksej samt sild.
Torsk: (Samlet tab 227 mio. kr.):
- Cirka 40 fartøjer har et tab på mellem 200.000 og 1 mio.
- 25 fartøjer har et tab på imellem 1 og 5 mio.
- 16 fartøjer har et tab imellem 5 og 10 mio.
Mørksej (Samlet tab: 64 mio. kr.):
- 40 fartøjer har et tab imellem 100.000 og 500.000.
- 30 fartøjer har et tab på over 500.000 kr. 17 af dem imellem 1 og 5,8 mio.
- Det er i stort omfang de samme fartøjer, der har mistet kvoter på mørksej og torsk.
Tabene for sild er 512 mio. kr.
EU og medlemslandene blev tidligere på året enige om en Brexit-reserve, på 2 mia. kroner som kompensation for Danmarks samhandel med Storbritannien. Heraf var 1,1 milliarder kroner tiltænkt dansk fiskerierhverv, men indtil nu har fiskerne ikke set en eneste krone.
Det er de penge, som Rasmus Prehn nu skal finde flertal til, så de længe ventede udbetalinger, endeligt kan finde sted til fiskerne.