Kvinder i fiskeriet er ikke et ukendt begreb, men de oversvømmer ikke ligefrem erhvervet, man skal kigge godt efter. Det ønsker den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen nu ændret, efter en ny rapport om ligestilling mellem kønnene indenfor fiskeriet netop er offentliggjort.
Den fortæller lige ud, at hvis andelen af kvinder i fiskeriet skal øges, skal kultur og holdninger ændre sig.
»Rapporten til Nofima fortæller os noget vigtigt om en af landets største industrier. Nemlig at fiskeriet går glip af kvalificerede arbejdskraft, hvis vi ikke bliver bedre til at inkludere og rekruttere flere kvinder. Her skal alle på alle niveauer tage stilling til mere ligestilling i fiskerisektoren. Vi vil tage hensyn til rapporten fra rapporten i arbejdet med en ligestillingsstrategi for fiskeriet,« siger fiskeri- og fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Det norske Storting har bedt Regeringen om at udarbejde en strategi for bedre ligestilling mellem kønnene i fiskerisektoren. På vegne af ministeriet for handel og industri har Nofima udarbejdet rapporten »Bedre ligestilling mellem kønnene inden for fiskeriet«. Planen er, at strategien skal præsenteres i august.
Forklaringer til den lave andel af kvinder
Rapporten anfører, at der er tre åbenlyse grunde, der individuelt og samlet resulterer i en lav andel af kvindelige fiskere:
- En manddomineret og til tider grov kultur
- Større udfordringer for kvinder end mænd i at kombinere erhvervet med ansvar for børn
- Karrierevalg blandt kvinder
»Der er en for hård mandlig kultur i dele af fiskeriet, hvor det er svært for kvinder at tilpasse sig,« siger seniorforsker Edgar Henriksen, der sammen med kollegaen Thomas Nyrud har udarbejdet rapporten.
Rapporten angiver ikke nogen umiddelbare hindringer for at kvinder ikke skulle søge ind i fiskeriet på lige fod med deres mandlige kollegaer. Men ikke desto mindre indikerer det lave antal kvindelige ansatte i fiskeriet, at der har været og stadig eksisterer uformelle barrierer for reel lighed. Det er her, senorforsker Henriksen peger på kulturen i nogle fiskerier.
Nogle af dem, vi har interviewet siger, at de har følt sig godt tilpas i arbejdet, mens andre har helt andre oplevelser, siger Henriksen.
Flere kvinder nu end for ti år siden
Dybest set er det kun få kvinder, der vælger fiskerierhveret. Selvom langt flere nu end for ti år siden vælger fiskeri og fangst i de norske gymnasier, er andelen af piger kun 11,3 procent. Damerne kommer senere ind i erhvervet og bliver der i kortere tid. I det åbne fiskeri er andelen af kvindelige fiskere kun 4,3%, mens der er endnu færre kvinder i det lukkede fiskeri – 2,5%.
I rapporten er der flere forslag til konkrete forbedringer i gymnasiet og til erhvervet, som et alternativ til piger kan understreges, og det foreslås, at man overvejer en positiv specialbehandling ved tildeling af lærlingekvoter. Flere kvinder bør tilskyndes og uddannes til at kvalificere sig til at overtage familievirksomheden. Det bør overvejes at tilbyde ledertræning, hvor et af elementerne skal beskæftige sig med stereotype holdninger og »machokultur«. Økonomisk støtte til at drive kvindernes netværk og fremme gode rollemodeller bør også overvejes både for rederier med kvindelige fiskere og kvinder i fiskerierhvervet.
Styregruppen har bestået af statssekretær Trine Danielsen, Eirin Roaldsen (Pelagic Association), Stine Ytterstad (Fishing Boat North), Alice Helleberg (Norwegian Coastal Fishermen’s Association), Kjell Ingebrigtsen (Fishermen’s Association) og Rolf Guttorm Kristoffersen (Norwegian Raw Fish) Association).
Læs rapporten: Bedre ligestilling i fiskeriet