Forhåbentlig er der en så at sige naturlig forklaring på de titusinder af døde småfisk på stranden fra Hirtshals ud til Liver Å.
Det skriver Nordsoeposten.dk
Turister og lokale undrer sig tirsdag over titusindvis af døde småfisk, der både ligger skyllet op på stranden og flyder i strandkanten på en strækning fra Hirtshals Fyr til udløbet af Liver Å.
»Det undrer mig meget, da de ikke bare ligger et enkelt sted, men på hele strækningen. Jeg har lige snakket med et par, der kom ude fra Liver Å. Fiskene ligger på hele strækningen. Jeg har aldrig set noget lignende,« fortæller lokale Maj-Britt Rose Olsen til Nordsoeposten.dk
Efter hendes tip tog netavisens udsendte selv en tur på stranden og kunne hurtigt notere samt dokumentere, at de små fisk ligger i stimevis også på stranden nedenfor Fyrklit syd for Hirtshals.
Mågerne på stranden og i vandet ud til 1. revle virkede af gode grunde rigtig godt tilfredse med at kunne smovse i et sådan overflødighedshorn, men folk på stranden var tydeligvis bekymrede.
Der blev gættet på alt fra giftige alger over forurening og trykbølger fra skibe, men ingen af gisningerne virkede helt oplagte endsige overbevisende og troværdige
Netavisen har talt med dem der omtales som »De skarpe hoveder« hos Nordsøen Oceanarium. Der bekræfter at det heldigvis hverken skyldes forurening eller trykbølger fra hurtigt sejlende skibe, som nogen har foreslået, men alene deres placering i fødekæden.
»Mit bud vil være, at der er rigtig mange, måske flere millioner. De bliver jagtet af makrel, måger, terner og marsvin. Og i panik kommer de til at skade sig selv,« forklarer Kim J. Fogt, der er formidler ved Nordsøen Oceanarium.
»Det er nemlig sådan, at hvis de kommer i kontakt med sand eller andet, får de små »brandsår« og dør simpelthen. Vi har set en del i dag, med små skader, og det kan tyde på, at de bliver jagtet. Det virker til at være brisling, altså skarpsild,« tilføjer Kim J. Fogt.
Der kommer samtidig enslydende forklaringer fra henholdsvis dykker Simon Madsen samt Anders Østerby fra Skoletjenesten hos Nordsøen Oceanarium.