I en analyse, fra én af Danmarks største detailhandels-virksomheder med en samlet markedsandel på 38 procent, skriver de at deres kunder ønsker mere frugt (45%), mens endnu flere ønsker flere fisk (49%). Topscoreren i analysen er dog grøntsager (56%), som de fleste ønsker flere af.
Analysen viser også en tendens til, hvad danskerne ønsker mindre af og det er lyst brød og kød fra de firbenede dyr samt måske lidt overraskende for de fleste, også mindre pasta, ris og kartofler på bordet.
Danskerne skal bare hjælpes til at spise langt flere fisk
Disse gode og sunde Kostråd i »2 Gange Om Ugen« om at »spise mere fisk« er stadigvæk gældende, hvor danskerne skal spise op til 350 gram fisk om ugen hvoraf 200 gram gerne skal være fed fisk som for eksempel sild, laks, makrel og ørred.
Helt konkret foreslår folkene bag kampagnen »fisk 2 gange om ugen«, at man ugentligt spiser fisk 2 gange til et hovedmåltid og flere gange om ugen som pålæg på madpakken. De henviser samtidig til vigtigheden af, at variere mellem de forskellige fiskearter.
Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, marinerede sild, frossen fisk og fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger. Det gælder både opdræt og fisk, der er fanget vildt.
Selvom vi er blevet lidt bedre til at spise fisk de senere år, skal vi fortsat lære at spise meget mere af de sunde fisk, der for fed fisks vedkommende indeholder de sunde fiskeolier som omega-3 fedtsyrer samt mineralerne selen og jod og ikke mindst D-vitamin, som kroppen har så hårdt brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.
Og husk så, når man spiser fisk flere gange om ugen, er risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme langt mindre, end hos personer som sjældent spiser fisk.
Du kan også kombinerer det bedste fra både grøntsager og fisk – se videoen herunder.