Samarbejdet mellem forskere og sportsfiskere med at fange og mærke den blåfinnet tun fortsætter i 2021, skriver DTU Aqua på deres hjemmeside.
I år vil fiskeriet efter den blåfinnet tun finde sted mellem lørdag den 21. augusst og søndag den 5. september 2021.
Der fiskes igen i år i områder, der maksimalt ligger to timers sejlads fra Skagen. Det kræver dog gode og gunstige vejrforhold samt en rolig vind, før lystfiskerne med deres DTU-folk ombord, kan sejles ud i de forholdsvis små både
Det er blevet en hel tradition med mærkningen af tunen
DTU-forskerne og danske sports-fiskere har igennem de sidste fire år, hevet de gigantiske tun op ad vandet i et tæt og nært samarbejd, om at fange og mærke tun med elektroniske mærker. Mærker der giver de nødvendige informationer, så forskerne får mulighed for at følge hvor tunen har været samt ikke mindst hvornår den gyder og føder. Hvilket er væsentligt for hele forståelsen af, hvorfor tunen efter et fravær på næsten fyrre år, nu pludseligt er vendt tilbage igen.
Forskellige mærker
Tunene bliver udstyret med forskellige typer af mærker designet til at fortælle om de forskellige faser i tunenes liv
- PSAT-mærker fortæller om tunens vandring og adfærd i det første år efter mærkning
- mens langtidsakustiske mærker, kan fortælle overordnet om vandringen i op til 10 år.
- Nogle enkelte tun får et accelerometer mærke, som giver detaljeret information om fiskens svømmeadfærd og hastighed. Blå-finnede tun er en af verdens hurtigste fisk.
DTU skriver videre på deres hjemmeside, at der bliver taget biologiske vævsprøver af tunen når den er fanget. Vævsprøver der blandt andet kan bruges til at undersøge tunens kondition, og hvilke af de to atlantiske undergrupper af tunfisk, den tilhører.
Der er to gydeområde for den blåfinnede tun. Begge beliggende i Atlanten;
- i den Mexicanske Golf
- i Middelhavet
Begge grupper af tun kan krydse Atlanterhavet, hvorfor det er særligt vigtigt, at vide besked om de enkelte tuns / gruppers adfærd, idet de bliver forvaltet forskelligt.
For næsten hundrede år siden, blev den blåfinnede tun observeret i relativt store stimer, hvilket i denne periode på fyrre år indtil 1960´erne gav anledning til et større fiskeri, specielt i sensommeren og først på efteråret. Således var det i denne periode blevet et eftertragtet sportsfiskeri i Øresund og et endnu større kommercielt fiskeri efter tunen i Skagen.
Du kan læse mere her på DTU’s hjemmeside