Den 38-årige Skipper Michael Bork, på den knapt 22 meter lange garnbåd fra Thyborøn, L 66 »Marie Bork« har efter eget udsagn et fornuftigt tungefiskeri, der på en god dag har givet 750 kg tunger, »men de to sidste dage har det været jævnt skidt,« fortæller han og understreger, »det kunne godt være bedre«.
Små 25 sømil vest for Hvide Sande, ved »Yderkanten lidt syd for »de 1000 ting«, fisker hele Vestkyst-flåden af garnbåde og på spørgsmålet fra FiskerForum.dk om hvor mange garnbåde der ligger lige i området, forklarer den vestjyske garnfisker, »at 7 garnbåde fisker tunger i øjeblikket, »så alle er af huse«.
Denne tur har varet siden lørdag formiddag, hvor det vestjyske garnskib havde losset i Thyborøn og derefter havde sat kurs og fart til området ud for Hvide Sande. Har var de første dage de bedste med gode hal af garnene. Men de sidste par dage – mandag og tirsdag er fiskeriet nærmest gået lidt i stå. Så overvejelserne går på, at når der sejles ind torsdag, så er det ikke kun for at lande fisken og rokerer om på besætningen, der sædvanligvis har ca. 3 uger samlet fiskeri ad gangen. Men det er i lige så høj grad, at få rigget om til garn med en lidt mindre maskestørrelse. Skipper ombord overvejer at gå fra 110 mm masker og ned til 92 mm, så fangsterne kan blive lidt bedre og større.
Tungefiskeriet er i sæson og det er én af fiskerierne der gerne skulle lægge lidt til den økonomiske ballast, så man bedre kan imødegå de udsving der helt naturligt er i fiskeriet. Det er jo ikke hver dag 24/7 365 dage om året, at vi hiver 750 kg tunger til 92,00 kroner kiloet, kommer det med et smil fra Michael Bork.
Men der er desværre ikke så meget ellers at smile af for tiden. For som den vestjyske fisker ganske rigtigt påpeger overfor FiskerForum.dk, så slås man fortsat med en dårlig Brexit-aftale, hvor adgangen til Britisk farvand har kostet alle fiskere 25 procent af deres kvoter. Derudover rumler Regeringen sammen med sine støttepartier fra venstrefjøjen, med planer om endnu flere kvadratkilometer havbund, udlagt som Natura 2000 områder eller habitat områder samt kæmpestore havvindmølleparker og energi-øer. Så der bliver trængsel ved bøjerne, for disse anlæg placeres jo næsten altid på fiskeriets bedste fiskebanker, hvor bundforholdene er idéele og dybden heller ikke for stor. »Men vi fortrænges fra bankerne, hvor vi traditionelt har det bedste fiskeri, så hver en eneste kvadratkilometer havbund mistet, betyder alverden for fiskeriet. De store udledninger af kvælstof og fosfor fra bække og åer til havmiljøet, godt understøttet af byernes forurening, gør ikke problemet mindre, snarre tværtimod.
Priserne og kvoterne er selvfølgelig også afgørende for fiskeriets udkomme. »Vi kan jo ikke altid regne med bedste pris på fisken. Forleden fik vi 92,00 kr. kiloet for gråtunger, men småtunger er faldet og de vil sandsynligvis falde yderligere over de kommende dage. De sidste tre år har tunge-fiskeriet ikke været det mest lukrative fiskeri overhovedet. Det er som om sæsonen nærmest har flyttet sig nogle måneder, fra tidligere et godt tungefiskeri i marts / april måned, skulle vi sidste år hen i maj / juni måned før fiskeriet blev så nogenlunde. Det samme ser ud til at gentage sig i år,« kommer det fra Michael Bork, der dog stadigvæk har en tro på fiskeriet