Fiskerforums artikel: »IFRO Konsekvensberegning ved Brexit glemmer de danske fiskere” af 12. april 2021, hvor FiskerForum.dk undre sig over, Hvorfor tager man ikke fiskeriet´s egne økonomiske betragtninger med.
Men Max Nielsen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi(IFRO) ved Københavns Universitet, har i sin udredning, der er rekvireret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, kun medtaget hvad ministeriet har forespurgt på – nemlig »Konsekvenser af Brexit-aftalen for dansk fiskeindustri og engroshandel« – dette inkluderer ikke specielt og direkte fiskernes økonomiske konsekvenser ved Brexit.
Det kunne vores fiskeriminister måske tage til efterretning og sætte IFRO på som næste opgave.
Du kan læse hele artiklen på FiskerForum.dk her
Du kan læse hele rapporten fra Max Nielsen IFRO her
Max Nielsen har følgende kommentarer til artiklen i FiskerForum.dk, hvor han netop præciserer, at udredningen udelukkende vurderer konsekvenserne af Brexit-aftalen for dansk fiskeindustri og engroshandel. Med fiskeindustri menes fiskefabrikker på land og ikke for fiskerne direkte, hvor fiskeriet alene er inkluderet i analysen som råvareleverandør til fiskeindustrien og engroshandlen.
Max Nielsen fortsætter med, at efter indgåelsen af Brexit-aftalen har Storbritannien fremlagt planer for at frede dele af Doggerbanke, en lukning af industrifiskeriet samt et forbud mod trawlfiskeri i britisk zone, (red. som FiskerForum.dk ganske rigtigt skriver.) Men disse planer er ikke en del af selve Brexit-aftalen og er derfor heller ikke en del af udredningen’s analysegrundlag.
- Udredningens analyser viser, at råvareforsyningen til industrien på land samlet forventes reduceret i spændet 0,5-2,6 %.
- Danske fiskeres landingsmængder reduceres med 1,0-5,1 %, da fabrikkernes råvareforsyning også kommer fra import og akvakultur.
Forskellen i de to spænd skyldes således, at råvareforsyningen til fiskeindustri og engroshandel kommer både fra danske fiskere, import og akvakultur.
I artiklen fremhæves, at Brexit-aftalen har kostet 25 % af danske fiskeres kvoter i britisk zone. (red. FiskerForum.dk skriver – aftalen har kostet 25 procent af samtlige danske kvoter..) Brexit-aftalen er imidlertid indgået således, at kvoter, der helt eller delvist ligger i britisk zone, reduceres for EU og danske fiskere, uanset om de fanges i britisk eller i EU zone. De berørte kvoter reduceres med kun 9 %, når der beregnes med udgangspunkt i kvoterne for 2019. Fangstværdien fra fiskeri på disse kvoter udgør 5,1 % af danske fiskeres totale landingsværdi. Dette kan medvirke til at forklare, at effekterne bliver lavere end ventet.
Endelig har der været sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt de uudnyttede kvoter kan udnyttes bedre. I udredningen er der kigget på to situationer.
- I den ene situation antages de landede mængder at være uændrede på 2019-niveau, hvilket medfører, at kvoteudnyttelsen stiger, da kvoterne reduceres. Dette vurderes i nogle tilfælde realistisk, selvom der omvendt også er forhold, der kan gøre, at kvoterne ikke altid kan udnyttes fuldt ud.
- I den anden situation antages det, at den observerede kvoteudnyttelse i 2019 ikke ændres. I dette tilfælde bliver de landede mængder reduceret pga. lavere kvoter. Dette er baggrunden for, at der beregnes en reduktionen i danske fiskeres landinger inden for et spænd fra 1,0 % ved uændret fiskeri inden for kvoterne til 5,1 % ved uændret kvoteudnyttelse. Dette er jo nogle simple forudsætninger, hvor alt andet antages ikke at ændre sig. Som nævnt indledningsvist, kan mange andre effekter end dem, der direkte er en konsekvens af Brexit-aftalen, påvirke leverancerne til fiskeindustrien og engroshandlen, såvel den ene vej som den anden vej.
Det var kommentarerne fra Max Nielsen IFRO til Fiskerforums artikel: »IFRO Konsekvensberegning ved Brexit glemmer de danske fiskere« af 12. april 2021