For allerede en måned siden, var direktør Ian Perkes fra Fish Merchants Ltd – Fish Export and Import, ude i medierne med, »Kunne jeg stille uret tilbage, så ville jeg stemme nej til Brexit og forblive i EU« – udtalelsen kommer med en forbavsende klarhed og oprigtighed i stemmen, »jeg tror at jeg og mange andre i fiskeriet ogfiskebranchen i det hele taget, har begået en frygtelig fejl,« siger han i et interview med britiske Byline TV.
Han følger sig vildledt og misinformeret af blandt andet den britiske Premierminister Boris Johnson’s og hans udtalelser, da han inden julen 2020 sagde følgende til fiskerne, at de skulle være klar til fredag den 1. januar 2021 – til det som premierministeren selv kaldte for »El Dorado – i de kommende måneder.« Som mange ved, så er det endt i den stik modsatte grøft – i et kæmpe stort sort hul uden bund. Ian Perkes fortryder derfor sin stemme på Brexit. Et Brexit der istedet er endt som en kæmpe katastrofe for de britiske fiskere og den britiske fiskeindustri.
Et meget signede billede, af den ellers så travle og meget aktive fiskerihavn engang, Brixham – beskrives i dag noget anderledes. De før så maleriske bygninger, står nu tilbage som grå og triste uden liv, indhyldet i dagens tåge, gør det ikke bedre, hvor de mørke og tomme ruder stirre dystert ud over kanalen, som en nærmest sovende by med en fuldstændig livløs Havn.
Her har interview’eren fra Byline TV fundet Ian Perkes, der både er lokal fiskehandler, men også eksportør af fisk til fortrinsvis Europa. En virksomhed som der findes så mange andre af på Havnen i Brixham. En Havn der tidligere både havde fart over feltet og god gang i forretningen, men som nu henligger øde og trist.
Siden Storbritannien forlod fællesskabet – Den Europæiske Union – med en sidste minut’s handelsaftale under armen i december måned, er Ian Perkes’ forretning blevet reduceret og minimeret til nærmest ingenting over natten til fredag den 1. januar 2021 og han er tæt på at dreje nøglen.
Med hensyn til værdien af den solgte fisk har byen Brixham tidligere været Englands største fiskemarked – hvor mere end 70% af fisken blev solgt til enten Belgien, Frankrig, Holland eller Spanien.
Briterne efterspørger ikke den fisk der landes i Brixham
Selvom eksporten er gået katastrofalt tilbage i år, så skulle man tro, at man blot kunne vende salget og øge det på det indenlandske marked – Men briterne spiser bare ikke meget af den fisk, vi lander, fortæller Ian Perkes og forklarer, »Glem alt om de over 100 tons blæksprutter, der landes i Brixham. For næsten 95.500 kilo eksporteres hver uge til udlandet. Man kan ikke sælge blæksprutter i Storbritannien.« Perkes har prøvet at ændre briternes efterspørgsel af andre fiskearter, men uden held. Briterne bider bare ikke på hvad som helst.
Så selvom fiskeriet har råbt højt og sendt breve til myndighederne, »om at genoverveje de Brexit ordninger, de allerede har sat i værk,« så tror Ian Perkes ikke selv på det kan lade sig gøre. Selv opmuntrende ord fra politikernes side, om at fisken vi lander nu er britiske, så får det ikke smilet frem på Ian Perke’s ansigt.
Istedet må han hente noget af det tabte ind med højere priser og med det bureaukratiske papirvælde, som Brexit har efterladt briterne med, så kan han ikke længere leverer den friske fisk, så hurtigt som han gerne ville. Dette marked, fortæller han, tages langsomt over af leverandører fra henholdsvis Norge og Danmark. Hvilket efterlader den britiske fiskeeksportør i det man kan kalde en ond spiral, der desværre kun går én vej.
Så skulle der stemmes om Brexit i dag – ville afstemningen højst sandsynligt give et helt andet resultat – britisk fiskeindustri og britiske fiskere er blevet langt mere kritiske overfor Boris Johnson’s Leave kampagne og turen til Eldorado, der har efterladt fiskeriet ringere end det var tidligere. Løgne og misinformation spredt af de politiske magthavere, er efter den britiske fiskeeksportør mening den medvirkende årsag til, at så mange i branchen nu ville stemme anderledes positivt overfor EU, hvis man kunne gøre valget om.
Brevet til premierminister Boris Johnson, fra Ian Perkes, hvor han klager sin nød, regner han ikke med at få svar på. For som han siger, »Jeg holder i hvert fald ikke vejret, mens jeg venter på svar, det ville være den sikre død,« kommer det fra en sørgmodig og trist Ian Perkes.
Se denne artikel fra BBC News omkring det bureaukrati som følge af Brexit-aftalen (engelsk)