Newzealandske forskere har fundet en sammenhæng mellem generotorlyd og begroning på skibes skrog. En ændring af lyden gennem skroget, kan give en kraftig reduktion af algebegroningen på skroget.
Resultatet af forskernes undersøgelser kan på sigt være med til at give en uvurderlig miljømæssig gevinst for vores havområder.
Skibene bruger optil 40 procent mere brændstof, når alger og små havdyr sætter sig fast på bunden af fartøjerne. Begroning nedsætter skibets hastighed og evne til at manøvrere, hvilket giver et markant øget forbrug af brændstof.
Endvidere er afrensning af skroget både omkostningskrævende og forurenende, da mange bundmidler og malinger er miljømæssige skadelige. Så nyheden om at ændring af lyd der forplanter sig igennem skibets skrog kan reducere algebegroningen, er således en vigtigt nyhed.
Fartøjer.
Mange typer muslingelarver sætter sig hurtigere fast på skroget af skibe, når lyden forplanter sig. Forskerne fra New Zealand optog lyden lige under vandlinjen ved forskellige størrelser fartøjer og målte ved samme lejlighed frekvenserne. Disse optagelser blev efterfølgende afspillet i nogle laboratorie tanke, hvor man havde fritsvømmende muslingelarver.
Resultatet af disse forsøg gav et helt klart bevis for at lyd og derved støj, får muslingelarverne til at fæstne sig hurtigere på skroget og at de samtidig udviklede sig hastigt. Forskerne går nu videre med at undersøge forskellige niveauer af lyd og frekvensers indvirkning på larverne og man undersøger også muligheden for helt at gå over til strøm fra nettet på land.
Havbrugsanlæg
Resultaterne forsøges overført til havdambrug, hvor problemet med generator støj og overbegroning, er ligeså stort. Specielt fodringsanlæggene hvor støjen fra generatorerne, får begroning til at sætte sig med risiko for at bredde sig til selve anlæggene.