FiskerForum.dk har henvendt sig til fiskeristyrelsen med flere spørgsmål om, hvorledes man i Brexit-forhandlingerne omkring fiskeriet, er nået frem til de famøse 25 procent og ikke mindst hvorledes fordelingen teknisk set er udregnet for de enkelte arter. Efter dette har Ministeriet’s presseafdeling nu meldt ud, at styrelsen i øjeblikket er i færd med at analysere og afklare en række elementer i aftalen, herunder i samarbejde med EU-Kommissionen. Derfor henviser man istedet direkte til EU omkring disse spørgsmål.
FiskerForum ræsonnere – der foreligger en færdig aftale, som man ikke overfor fiskeriet helt kan bekræfte hvorledes er regnet ud og hænger sammen – det er bare ikke godt nok, syntes vi.
Utilfredsheden med disse forhold, afspejler sig da også i en samtale FiskerForum.dk har haft med fiskeskipper Verner Møller fra Hvide Sande, der siden aftalen om fiskeriet mellem jul og nytår, har måtte gå i rette med manges forestilling om, at det kun er fiskerne med adgang til det britiske farvand, der skal betale 25 procent for adgangen. Sådan burde det være, men sådan forholder det sig desværre ikke, nærmest tværtimod.
Det er med hele den danske kvote på udvalgte arter, der betales for adgangen.
Også selvom mange af de betalende kvoteejere end ikke sejler og fisker i britisk farvand. Mens »visse« forhold i aftalen gennemanalyseres, så er det kun udvalgte fartøjer der kan fiske i henholdsvis britisk farvand og i den norske del af Skagerrak for tiden – der er fortsat ikke adgang i norsk farvand for danske fiskere, hvilket ikke gør spændingerne og frustrationerne omkring Brexit-aftalen’s fiskeridel mindre.
»Konsumfiskerne rammes uforholdsmæssigt hårdt i den netop afsluttede Brexit- og handelsaftale mellem EU og UK,« fortæller Verner Møller videre. Kvote-værdier for millioner er foræret væk uden reelle garantier fra britisk side om fortsat adgang til deres havområde om fem et halvt år og en ligeså forfærdelig situation udspiller sig for fiskerne nordpå, der ellers i januar måned søger til norsk område. Men det er stadigvæk ikke åbnet op for danske fiskere, da myndighederne fortsat arbejder med at få vertificeret Brexit-aftalen.
Uholdbar situation for fiskerne
Selvom mandagen i Bruxelles står i Brexit-tegn, hvor den internationale handelskomité begynder at undersøge aftalen om de fremtidige forbindelser mellem EU og Storbritannien, der blev afsluttet den 24. december 2020, så trækker det desværre ud. På torsdag vil der fra handelskomitéen og udenrigsudvalget side blive afholdt en række fælles debatter omkring emnet, ligesom andre udvalg herunder fiskeriet også vil diskutere indflydelsen af aftalen i deres respektive politikker. Selv hvis aftalen anvendes midlertidigt fra den 1. januar, er Europa-Parlamentet nødt til at give sin godkendelse til, at den træder i kraft permanent – dette er endnu ikke sket.
Samtidig syntes en folkeopinion at være imod de danske fiskere, der har betalt i dyre domme for denne fiske-adgang, fortæller Verner Møller til FiskerForum.dk. Hvide Sande-fiskeren fortæller, at i flere medier over julen og nytåret, har helt almindelige danskere udtrykt sympati for de britiske fiskere og det rimelige i, at briterne får rådighed over egne farvande og kvoter – men det kan ikke være mere forkert og længere væk fra virkeligheden end netop dette – for det handler mere om, at danske fiskere, også uden adgang til britisk farvand, betaler millioner med dyrt opsparede kvoter (ofte finansieret gennem bankerne over en længere årrække). Kvoter der nu er foræret væk til briterne, for en adgang til britisk farvand i fem et halvt år, uden sikkerhed for at denne betaling rækker ind i perioden efter aftalens ophør i 2026.
Dårligt købmandsskab fra EU’s side
»Der gik politik i forhandlingerne til sidst,« forklarer Verner Møller, »trods løfter om det stik modsatte, nemlig at EU ikke ville rokke sig på kravet om – uhindret adgang til britisk farvand – mod briterne istedet fik toldfri adgang til det store fælles indre marked, bestående af 27 EU lande tilsammen (red. 446 mio mennesker),« understreger Verner Møller, for selvom EU sad i en drømme-position som forhandler og blot kunne vente på, at briterne (red. 65 mio. mennesker) ville komme kravlende og bede om handelsadgang til det store EU-fællesmarked, så gik EU i forhandlingsfælden, som så mange gange før. De skambød egne fordele for en elendig Brexit-aftale på bekostning af fiskerne i alle EU’s lande.«
Fiskeskipper Verner Møller fra Hvide Sande, har da også overfor FiskerForum.dk udtrykt sin utilfredshed med forhandlingsforløbet og ikke mindst med resultatet, som han mener fiskere hellere ville have været foruden. Sjovt nok har de britiske fiskere samme holdning, de er heller ikke tilfredse med aftalen, som ellers burde være et kompromis, som alle kunne tilslutte sig – men Nej – sådan gik det ikke.
Løsningen på Brexit-aftalen’s finansiering samt udsigten til at man over fem et halvt år, reducerer kvoterne med 25 procent og måske en yderligere reduktion i adgangen til britisk farvand efter juni måned 2026, afstedkommer nu et forslag fra den vestjyske fisker fra Hvide Sande om, at reducerer i antallet af fartøjer med kvoter, så rentabiliteten i fiskeriet kan blive bedre på sigt. Så erhvervet i højere grad kan tiltrække flere unge mennesker. »Det sker bedst ved, at fiskerne kompenseres for deres tab af kvoter,« siger Verner Møller og tilføjer, at man i ligeså høj grad bør gå efter en fornuftig ophugning af fiskefartøjer med kvoter, som lægges op og siden lægges ind i Fiskerfonden, som derefter administrerer ordningen. Her uddeler man i forvejen hvert år, gratis kvoter. »Det kunne eventuelt være i forhold til det man havde mistet, så fiskerne ikke behøver at bruge endnu flere penge på kvoter,« siger den vestjyske fisker, som et forslag til de kommende forhandlinger om hvorledes en kompensationsordning og en ophugningstøtte kan stykkes sammen.
»Man bør,« efter Verner Møller’s mening kompenseres for det man har mistet i forbindelse med Brexit-fiskeriaftale’s del. »Da det mistede jo ikke længere giver indtægt til fiskerne, derfor bør man selvfølgelig kompenseres for det tabte, så hvis man har gæld til bankerne, kan dette blive afregnet og betalt,« slutter Verner Møller.
Forhandlingerne om fiskeriet var en af de helt store knaster, da handelsaftalen, skulle indgås, og derfor har mange danske fiskere holdt vejret sammen med Verner Møller.
Kompromisset er landet på en tilpasningsperiode, så EU’s fiskeri i britisk farvand reduceres med 25 procent frem til 30. juni 2026.
I overgangsperioden skal parterne genforhandle forholdene for, hvad der skal ske efter denne dato