Det blev ikke til det forventede forhandlingsgennembrud i Weekenden, hvor der fortsat forestår store knaster i forhandlingerne mellem UK og EU.
Det måtte både EU’s chef-Brexit-forhandler Michel Barnier og hans britiske kollega David Frost, desværre bekræfte efter deres møde i Bruxelles søndag. Efter endeløse, men fortsat resultatløse forhandlinger havde varet igennem hele weekenden, er hovedproblemerne i aftalen endnu ikke løst.
Europa-Parlamentet havde en deadline søndag, hvis man skulle gøre sig forhåbninger om ratificeringen af en handelsaftale, skulle nå i mål inden klokken slog i slag kl. 00.00 torsdag midnat den 31. december 2020.
En kilde fra den britiske regering har overfor BBC News understreget, at en aftale ikke kan nås nu, medmindre EU kommer med en betydelig ændring i deres forhandlingsoplæg. Men man fortsætter fortrøstningsfuldt og regner fortsat med at en beslutning kan nås inden jul, om hvorvidt en handelsaftale er realistisk eller ej.
En talsmand fra Europa-Parlamentets udvalg for udenrigsanliggender, siger at Parlamentet ikke på nuværende kan nå at give deres samtykke til en aftale i år, dertil er grænsen / deadline – søndag ved midnat – overskredet.
Derfor vil tyske MEP David McAllister fra EU indkalde til et ekstraordinært møde med MEP´erne mandag morgen, hvor man vil drøfte de næste skridt i denne »endless and ongoing story«.
Der findes dog, som altid fristes man næsten til at sige, en mikroskopisk og meget spinkel mulighed for en aftale-enighed, hvis de to parter kan komme til enighed indenfor få dage. Så kan Europa-Parlamentet principielt godt nå at godkende den inden torsdag den 31. december. Lige inden den formelle ratificeringsproces afsluttes tidligt næste år. I en sådan situation kan der på kort sigt træffes foranstaltninger til at mindske de forstyrrelser og forhindringer i handelen på tværs af kanalen, der vil ske, når de nye juridisk og bindende regler træder i kraft ved nytåret.
Briternes chefforhandler Lord David Frost og EU’s forhandlere har indtil den 31. december til at aftale en handelsaftale plus punkterne omkring fiskerirettighederne. »Vi respekterer Storbritanniens suverænitet, og vi forventer det samme fra dem. Både EU og Storbritannien skal have ret til at sætte deres egne love og kontrollere deres egne farvande. Og vi skal begge være i stand til at handle, når vores interesser står på spil,« skriver Michel Barnier søndag på Twitter.
Kilder fra Whitehall har tidligere været ude med, at det i stigende grad er mest sandsynligt, at Storbritannien kommer ud af overgangsperioden uden en frihandelsaftale med EU.
Dette vil betyde, at begge parter allerede fra fredag den 1. januar 2021, skal have indført Verdenshandelsorganisationens (WTO) regler for, at styre eksport og import. Der kan indføres told på varer, der sælges og købes over grænsen, hvilket potentielt kan påvirke priserne på produkterne negativt.