Om der bliver skålet mere end ellers eller nogen måske snarere får maden galt i halsen, bliver nok først afsløret efter den planlagte middag i Bruxelles. Det bliver en aften hvor den britiske premierminister Boris Johnson, skal vise om han som statsmand er politisk genial eller bare gal. Det hele afhænger af kun én person – nemlig Boris Johnson selv.
Den britiske regering har oplyst, at premierminister Boris Johnson i dag onsdag rejser til Bruxelles for at mødes med EU’s kommissionsformand, Ursula Von der Leyen, over en middag i et forsøg på at finde en handelsaftale mellem EU og Storbritannien.
Forventningerne er store og frygten måske endnu større for, at denne aften måske vil gå over i historien som den værste eller måske som den mest forløsende.
EU og UK har været igennem et uskønt forhandlingsforløb, siden briterne sagde nej til et fortsat medlemskab af det Europæiske fællesskab og med Storbritanniens udtræden af EU den 31. januar i år, har den endelige samhandelsaftale mellem de to parter været et turbulent forløb igennem, i et oprørt hav og til tider uden udsigt til en fornuftig landing.
Men et ligger dog fast nu, efter EU-Kommisær Maros Sefcovic på twitter mandag lod meddele, at den britiske nøgleperson i Brexit-forhandlingerne Michael Gove og han selv, efter hårde forhandlinger, er nået i mål med en principaftale for alle udeståender omkring skilsmisseaftalen. En betydelig knast i de videre forhandlinger er derfor ryddet af vejen.
Der forestår nu »kun« de tre områder; som fair konkurrencevilkår og fiskeriet samt håndhævelsen af de aftalte regler, som man endnu ikke er nået til enighed om. Punkter som det nu er op til både den britiske premierminister Boris Johnson, men også EU-kommisionens præsident Ursula von der Leyen, at finde fælles enighed om.
Dette bliver helt afgørende for hvorledes EU og UK’s fælles forhold vil være de næste mange, mange år. Forhandlingerne gik i gang i marts måned i år. En kæmpe opgave med mange spørgsmål, der skulle besvares og løses. Helt centralt placeret i denne opgave lå frihandelsaftalen, som blandt andet skulle afgøre, om der kommer told på varer, der handles landene imellem.
Derudover ligger der spørgsmålene om det fremtidige samarbejde omkring klima og databeskyttelse til fiskeri, rumfart, transport og sikkerhed m.m. Punkter der alle kræver en afgørelse inden året rinder ud, hvis ikke man skal ende med en »No Deal«.
Den bedste aftale
EU-landene har tilbudt Storbritannien det, de selv betegner som »den mest vidtgående frihandelsaftale, EU nogensinde har tilbudt et land« uden hverken told eller kvoter, hvor de nærmest får samme adgang til EU’s indre marked som i dag.
Det kræver dog at briterne acceptere de regler og standarder, som gælder for det indre marked. Dette er fra EU’s side ment som en beskyttelse af fællesmarkedet for de europæiske virksomheder mod dumping samt en beskyttelse af de europæiske forbrugere mod vare af underlødig kvalitet. Dette har den britiske regering
kategorisk sagt nej til. Det til trods for, at selvsamme regering ønsker at fastholde de tætte handelsforbindelser til EU, ikke vil underlægge sig EU’s regler og domstolsafgørelser, som de nu ikke længere har indflydelse på, nu hvor Storbritannien har forladt det europæiske fællesskab.
Briterne har ladet forstå, at de selv ønsker at kontrollere deres lovgivningsmæssige frihed og deres fiskeri.
Forventninger til aftenens begivenheder, med håbet om en snarlig underskrift af en EU / UK handelsaftale med en fornuftig adgang til britisk farvand og fisk, så har vores egen udenrigsminister Jeppe Kofod været ude med en afdæmpning af forventningerne med, »Intet bliver som i de gode gamle dage Det tog er kørt, så selv med en god aftale, så kommer der tab og Brexit-bøvl.