Flere medier taler da også om, at hvis en Brexit-aftale skal have virkning fra Nytår mellem EU og UK, så er sidste chance for en aftale sat til starten af næste uge. Håbet fra endnu flere er, at EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen griber telefonen inden og ringer til den britiske premierminister Boris Johnson, og får de sidste detaljer i aftalen, sat på plads.
Med dette fromme håb, betegnes tonen i forhandlingerne som forsigtigt optimistiske, men den helt store ubekendte i dette forhandlingsspil, er og bliver stadigvæk Boris Johnson. Det afhænger helt og aldeles af den britiske premierministers klare ja, inden forhandlingerne kan vide sig sikkert i mål.
EU’s chefforhandler, Michel Barnier, der i disse dage forhandler målrettet og intenst i London for, at lande en fornuftig skilsmisse-aftale mellem EU og Storbritannien, balancerer på et knivsæg, for at nå en aftale uden at gå for langt for visse lande. Men det er lidt det vi alle sammen venter og håber på. At toplederne får handlet de allersidste detaljer på plads, så aftalen mellem EU og UK kan falde på plads inden den 31. december 2020.
Fiskerne langs den jyske Vest og Nordkyst holder også vejret for tiden. For dem er et positivt forhandlingsresultat mellem EU og UK utroligt vigtigt for deres videre eksistens, hvor et »No Deal Scenarium« i bekræftende fald, kan få katastrofale følger for en stor del af fiskerne i de jyske havnebyer. Der er en lille måned til, hvor alting kan gå imod fiskernes ønske, med tab af op imod 40 procent af fiskeriet. Et smerteligt og ubærligt tab, som helt sikkert ikke alle fiskere kan overvinde, økonomisk.
Usikkerheden og frustrationen er mærkbar blandt fiskerne, som bedst lader sig beskrive med en trawlers sidste fisketur til det britiske område, inden der holdes juleferie. Så tæt på og så alligevel langt fra en aftale, der kan afgøre om netop denne tur bliver den sidste i mange år fremover.
Det kan være afslutningen på et fiskeri der er gået i arv gennem generationer fra far til søn og videre, men som nu med et pensel-støg kan blive fortid og lægge en »urgammel« familie-tradition ned for altid.
Specielt Thyborøn, hvor de fleste fanger om mod en tredjedel af deres fisk i britisk farvand, kan et »No Deal« betyde enden. »Det vil jo blive en knusende slag for havnen her, for følgevirksomhederne og for fiskerne. Det kan slet ikke beskrives,« understreger formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening Alfred Fisker, som fortæller videre at specielt for Thyborøn, vil det for uoverskuelige konsekvenser, hvis der ikke landes en aftale. »Alene I Lemvig kommune er der over 3.500 arbejdspladser på spil, hvor størstedelen har tilknytning til Havnen i Thyborøn,« forklarer Alfred Fisker, som bare klør på og håber på det bedste, for afgørelsen er ude af deres hænder alligevel.