Det sidste håb om en handelsaftale og en fiskeriaftale mellem UK og EU inden nytår, syntes nu længere væk end langt og med en risiko for en kuldsejlet fødevareeksport til Storbritannien for milliarder, må de danske fiskere og fødevarevirksomhederne begynde at forberede sig på et »Hard Brexit« og »et goddag« til stramme toldsatser og et overvældende bureaukrati.
Forhandlingerne er låst fast og udsigten til milde vinde over Brexit-forhandlingerne, syntes nu istedet at blive afløst af vindstød af orkanstyrke og endnu mørkere tordenskyer.
Både de danske fødevarevirksomheder og fiskerne har milliarder i klemme i Brexit-forhandlingerne, skriver Fodevarewatch.dk idag og skriver videre, at forhandlingerne mellem de to parter er tæt på helt at forlise.
Beregninger fra Landbrug og Fødevarer (L&F) indikerer, at et »No Deal Brexit« på sigt kan koste op mod 75 pct. af fødevare-industriens eksport til Storbritannien. Ligeledes mærker fiskerne og fiskeindustrien det iskolde pust i nakken, da fiskernes for nogles vedkommende henter op mod 70 procent af fangsterne i britisk farvand. Et farvand der lukker ved årsskiftet hvis en aftale ikke landes. Det vil efterlade et kæmpe vacuum og en katastrofal mangel på fisk for både fiskerne og fiskeindustrien.
Der forhandles nu på lånt tid mellem de to parter UK og EU. En tid der forlængst har overskredet den officielle deadline og som i givet fald kan ende med, som cheføkonom Frank Øland fra Landbrug og Fødevare påpeger, kan give en ekstra told på mejerivarer med 55 procent og 33 procent på grisekød fra EU-landene, dermed også Danmark. Derudover kommer der de manglende indtægter fra fiskeriet, der henter op mod 40 procent af deres konsum og industrifisk i britisk farvand.
Udsigten ser sort ud for EU landene og Danmark, men set i forhold til Storbritannien, ser tingene heller ikke så lyse ud på deres side af Kanalen og Nordsøen. Konsekvenserne her kan ifølge Landbrug og Fødevare blive ekstreme for briterne. Et »No Deal« vil udløse en pris-eksplosion og et endnu større prischok for den britiske forbruger, der antageligt kort efter nytår vil øge presset på den britiske Regering, om at få en handelsaftale med EU på plads hurtigst muligt.
Nøgternt set, vil det på den korte bane, umiddelbart giver britiske fiskere og landmænd samt engelsk fødevareproduktion lidt medvind, og selvfølgelig også en større import fra andre verdensdele. Men der er en øvre grænse for hvor meget briterne kan øge produktionen af fødevare med og hvor meget der eventuelt kan importeres fra tredje lande.
Forhandlerne fra EU og Storbritannien er derfor fortsat igang med møderne i Bruxelles. »Man håber og tror stadig på en aftale,« kommer det også optimistisk fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen, der overfor Fodevarewatch.dk siger følgende, »Britiske farvande udgør i dag en tredjedel af EU’s samlede fiskefarvande. Det vil være særdeles alvorligt, hvis vores fiskeflåde mister adgangen til de britiske farvande. Fiskerne kan søge mod farvande længere væk, men det vil øge omkostninger og forringe kvaliteten af fangsterne. Det vil også betyde, at en større del af fiskene ikke længere landes i danske havne,« understreger Esben Sverdrup-Jensen, der fortsat krydser fingre for en aftale med briterne.