Det er blevet bekræftet, at omega-3 fedtsyrer mindsker risikoen for pludselig hjertesvigt. Men øvrige påståede om helbredende effekter, skal tages med et gran salt.
Det siger den norske ernæringsfysiolog og afdelingsdirektør Livar Frøyland hos det norske Havforskningsinstitut, der mener at listen over Omega-3’s positive effekter og henover kosttilskuddets helbredende virkninger, såsom forbedret syn, bedre hjertefunktion og større intelligens, måske er lige er på grænsen af det sandfærdige.
Han mener, at listen over positive effekter fra omega 3 er steget i takt med udbuddet af kosttilskud. »Der kan være alt fra bedre syn, til bedre hjernefunktion og større intelligens,« forklarer han videre, »når vi køber kosttilskud, tror jeg ikke, vi gør det af grunde, der ligger 30 år frem i tid, men måske mere køber på løfter om et bedre helbred her og nu.«
Forskellige produkter med påståede effekter
Udbuddet af omega 3-produkter er stort i dag og kapslerne kan være lavet af alt lige fra krill, til rå sukkerrør, samt fiskeaffald og mikroalger, men også nogle kapsler der er lavet af tran.
»Der er mange videnskabelige artikler,« fortæller ernærings-fysiologen videre, »hvor forfatterne finder en række forbedringer i helbredet, som de så efterfølgende tilskriver brugen af omega-3. Disse undersøgelser har ofte det til fælles, at de er mindre i omfang og tidsmæssigt meget korte. I praksis er det næsten umuligt at måle varige sundhedseffekter, ned i detaljen over så kort tid,« understreger Frøyland.
»Døden er let at måle i befolkningen. Enten dør du af en hjerte-kar-sygdom eller også er det noget andet. Derefter kan du så linke det til enten diæt eller ernæring.
Men selv i en undersøgelse, der går over nogle uger, kan det være svært at måle en bedre effekt på bare nogle få procent, som eksempelvis forbedret hjerneaktivitet eller en længere levetid. Det er svært.
I to større studier fra henholdsvis 2018 og 2020, har uafhængige forskere gennemgået dele fra tidligere forsknings-resultater. Blandt mere end 162.000 dokumenterede deltagere, i vidt forskellige undersøgelser, hvor Omega-3 fedtsyrer indgik, fandt man kun én moderat til meget lav effekt mod pludselig hjertesvigt.
Sandsynligvis bedst gennem maden
Det kan også se ud til, at omega-3 via kosttilskud måske ikke har den samme effekt som, at få Omega-3 fedtsyrene gennem en varieret diæt istedet.
Her siger den norske forsker, at to farmaceutiske virksomheder for nylig har meddelt, at de har annulleret deres undersøgelser af henholdsvis fisk og krillolie. Da man ikke fandt en bedre effekt hos dem, der modtog et omega-3 tilskud end hos dem der fik placebo,« siger den ernærings-fysiolog Freyaland.
Sundhedsmyndighedernes råd er at spise fisk en eller to gange om ugen. Derved dækker du behovet for marine omega-3 såvel som andre vigtige stoffer som jod, selen og D-vitamin
»Omega 3-fedtsyrer i sig selv forhindrer til en vis grad langvarig hjerte-kar-sygdomme. De er rigtige og meget vigtige fedtsyrer, men de er altså ikke et vidunderligt middel, som mange påstår, afslutter Frøyland.