Selvom EU-Kommissionen mener perioden for forhandlinger om handelsaftalen med briterne må forlænges til efter 2020, er der alligevel en lille åbning at spore efter mødet i Downing Street 10 i London i går.
EU kommissions-formanden Ursula von der Leyen havde allerede inden mødet med den britiske premierminister Boris Johnson advaret om, at den britiske tidsplan for handelsaftale-forhandlinger var for kort til at man kunne nå at blive enige om alt indenfor tidsgrænsen, hvorfor nogle områder nødvendigvis måtte prioriteres vigtigere end andre emner og nogle derfor måtte vige pladsen til senere forhandlinger.
Fiskeriaftalen
Denne forhandlingstidsplan vil først have emner, som briterne finder vigtige for dem, som eksempelvis fiskeriforhandlingerne, der også har stor opmærksomhed fra især otte Europæiske lande omkring Nordsøen, hvor EU til gengæld for adgang for britiske fisk i EU, modsat kræver, løbende og fortsat adgang til britisk farvand.
En aftale som specielt Frankrig og Danmark også har store interesser i og hvor Frankrigs præsident Emmanuel Macron, overfor chefforhandleren Michel Barnier, tidligere på ugen udtalte, at han ønskede en meget kontant, hård og koldblodig forhandling med briterne omkring fiskeriet.
Fiskeriet er en politisk meget varm kartoffel for den britiske premierminister, der under valgkampen gentagne gange har ønsket suverænitet over de britiske farvande, selvom det kun marginalt bidrager til den britiske økonomi. Problemet for premierministeren er udsigten til at EU lukker det europæiske marked for britiske fisk, såfremt premierministeren indfri sit valgløfte om at britisk farvand udelukkende forbeholdes britiske fiskere.
Men også EU er klar over, at der må tænkes ud af boksen, hvis ikke man ønsker at miste en vigtig handels- og fiskeriaftale med briterne.
EU kommissionsformanden Von der Leyen var som led i de indledende forhandlinger med briterne på lynvisit til London. Her var hun ledsaget af EU’s Brexit-chefforhandler Michel Barnier, der efter mødet sagde, at henover det kommende år skal der forhandles om et nyt partnerskab, hvor relationerne mellem Bruxelles og London ikke vil være så nære som de er lige nu, og han fortsatte med at det nu er et helt nyt ur tæller ned.
Parterne kan senest 30. juni beslutte om man ønsker at forlænge overgangsperioden, hvorunder de nuværende regler vil være gældende.