Hver dag spiser tusindvis af danskere mad i kantiner landet over. Og kantinerne spiller derfor en vigtig rolle for sundhed og madvaner på de danske arbejdspladser.
Danskerne vil have mere fisk i kantinen
Selv om mange kantiner tilbyder en varm fiskeret på arbejdspladsen, er der stadig plads til forbedring. En analyse fra Partnerskabet for fisk og skaldyr hos Landbrug & Fødevarer viser, at vi faktisk gerne vil spise mere fisk, og 37 pct. mener, at der bliver serveret for lidt fisk i deres kantine. Nye indsatser er i gang og skal være med til at hjælpe os godt på vej.
De fleste danskere ved godt, at fisk er sundt og indeholder mange gode vitaminer, mineraler og fiskeolier. Men det kniber med at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, som går på, at vi skal spise 350 g fisk om ugen. Her kan kantinen hjælpe, for hele 37 pct. mener, at der bliver serveret for lidt fisk i deres kantine.
Det er Partnerskabet for fisk og skaldyr hos Landbrug & Fødevarer, der står bag analysen. Den viser, at selv om mange kantiner tilbyder en varm fiskeret på arbejdspladsen, er der klart plads til forbedring. Dette ses fx tydeligt i Nordjylland, hvor analysen viser, at 54 pct. af kantinerne slet ikke eller i mindre grad serverer en varm fiskeret. Samme tendens ses, når det gælder fiskepålæg. Her serverer 44 pct. af de nordjyske kantiner slet ikke eller i mindre grad fiskepålæg såsom sild, fiskefrikadelle eller makrel i tomat. Hovedstadens kantiner går derimod foran. Her serveres varm fisk og fiskepålæg i 72 pct. af kantinerne, hvilket er mere end i resten af landet.
Kantinen må gerne inspirere
Hele 45 pct. af forbrugerne mener ifølge analysen, at kantinen har en rolle i forhold til at inspirere og minde dem om at spise fisk. »Kantinerne kan derfor med god mening fortsat arbejde på at få mere fisk på menuen – og gøre serveringen inspirerende og indbydende og italesætte sæsonens lækre fisk,« fortæller chefkonsulent Lone Marie Eriksen, Partnerskabet for fisk & skaldyr, Landbrug & Fødevarer.
39 pct. mener også, at hvis kantinen tilbød dem at tage smagfulde retter med fisk med hjem til aftensmad, ville de gøre brug af det, imens 35 pct. ville benytte sig af opskrifter fra kantinen. Kantinen kan dermed have en aktiv rolle og være inspirationskilde for danskerne, når det kommer til at få fisk på middagsbordet derhjemme.
Fødevarestyrelsen sætter fokus på fisk i kantiner via Måltidsmærket. Med Måltidsmærket og principperne bag løftes hele udbuddet af mad i en sundere retning – og ikke kun den enkelte ret. Serverer en kantine f.eks. frokostretter, skal der være fisk på menuen mindst én gang ugentligt. »Fødevarestyrelsen anbefaler at kantiner med frokostordninger har fisk på menuen mindst én gang ugentligt. Serverer kantinen rugbrød og pålægsbuffet, anbefales det at fisk tilbydes dagligt,« forklarer projektleder Helle Søballe Nybo, Sund mad og Kommunikation, Fødevarestyrelsen. Find anbefalingerne til kantinemaden på www.altomkost.dk
Fiskedag om onsdagen
Når det kommer til at opretholde en sund livsstil, betyder kantinens udvalg mere, end vi måske umiddelbart går og tror. »Fisk skal være at finde i kantinerne, når det er dér, mange danskere spiser et af dagens primære måltider. Derfor har vi blandt andet i Compass Group Danmarks kantiner én fast fiskedag om ugen i næsten alle vores kantiner landet over,« udtaler kunde- og cateringekspert Ulrik Nielsen, Compass Group, der er Operations Excellence Manager. »Kantinerne har kompetencerne til at lave lækker fisk og til at bruge det brede udvalg af sæsonens gode fisk, uden at det behøver at være alt for avanceret.«
Spørger man de spisende gæster rundt om i kantinerne hos Compass Group, siger de fleste også, at de godt kan lide fiskedagen, som typisk er onsdag. »Langt de fleste synes, at det er en dejlig nem måde at få fisk på. Især fordi det godt kan være lidt svært for folk selv at finde på måder at tilberede fisk på til hverdag,« uddyber Ulrik Nielsen. »Så hvis fiskeretterne, der serveres, falder i god jord hos medarbejderne, og de tilmed synes det ser overskueligt ud at tilberede, kan det være med til inspirere dem til selv at lave retten derhjemme.«
Opskrifter med sæsonens fisk kan findes på www.fiskikantinen.dk.
Fakta fra analysen:
- 45 pct. mener, at kantinen har en rolle i forhold til at inspirere / minde mig om at spise fisk.
- 39 pct. udtaler: »Hvis kantinen tilbød mig at tage smagfulde retter med fisk med hjem til aftensmad, ville jeg gøre brug af det.«
- 35 pct. udtaler: »Hvis kantinen tilbyder opskrifter på smagfulde retter med fisk, vil jeg gøre brug af dette.«
Se filmen om »Genvejen til mere fisk på menuen findes i danske kantiner«