Med ord som, velsmagende og bæredygtigt fangede samt sundt og billigt alternativ til danskernes middagsbord, prøver professor ved DTU Aqua Jens Kjerulf, at få danskerne til at spise flere økomuslinger. Muslinger der ellers uforarbejdet eksporteres ud af landet, for at havne på alle andres middagsborde end lige de danskes.
Uforarbejdet øko-muslinger, der ellers med et minimum af arbejde som pakning og distribution, nemt kunne sende prisen i vejret. Men istedet sender vi denne store potientielle indtjening ud over landets grænser og lader samtidig muslinge-opdrætterne blive afhængige af konjukturerne i Holland.
Derfor arbejder professoren fra DTU Aqua, på at forlænge sæsonen for høst af muslingerne og dermed gøre produktionen mere stabil samtidig med man forsøger at øge danskernes appetit på muslingerne, ved at indgå samarbejde med detailhandlen.
Igennem mere end 10 år har opdræts-branchen haft blåmuslinger på langliner i Danmark og produktionen har været stigende år for år lige siden. Men trods den øget mængde af muslinger, har branchen stadigvæk ikke taget idéen op, med selv at sorterer og pakke de velsmagende muslinger. De sendes stadigvæk i store big-bags videre til lande som Holland, der her selv pakker og distriberer øko-muslingerne og sender dem videre til resten af Europa med stor fortjeneste.
GUDP projekt skal nu ændre på dette forhold
Muslingeopdrætterne i Danmark, Seafood Limfjord (opdræt) og Vilsund Blue (forarbejdning), har på foranledning af DTU Aqua sluttede sig sammen i et projekt under Grønt Udviklings og Demonstrations Program (GUDP). Her er målsætningen for Projektet, at udvikle produktionen af opdrættede muslinger og øge afsætningen af dem på hjemmemarkedet og det skandinaviske marked.
Et vigtigt del af projektet er, at sørge for forbrugerne kan skelne mellem de to produkter og kende forskel på opdrættede muslinger og fiskede muslinger, fortæller opdrætter Alex Mikkelsen fra Seafood Limfjord. »Allerede i starten af projektet fik vi omlagt vores produktion til at være 100 procent økologisk , hvilket er den bedste måde at vise, at muslingerne er anderledes end de fiskede.«
Dette indlæg har 1 kommentar
Hvordan bliver muslinger til økomuslinger i vores forurenende hav?
Der er lukket for kommentarer.