Danmarks største byggeprojekt til dato, Lynetteholmen nord for Refshaleøen på det nordlige Amager, der skal huse op mod 35.000 indbyggere, er ny blevet indstævnet til EU, af 17 organisationer der mener at byggeriet i sin nuværende form, vil få afgørende og en vital betydning for havmiljøet i Østersøen.
Det skriver DR Nyhederne
Så trods det faktum, at arbejdet allerede er i fuld gang, med at skabe Københavns nye halvø og fremtidige stormflodssikring mellem Refshaleøen og Kronløbet i Nordhavnen. Og som i projektet malende beskrives, som et grønt kystlandskab ud mod Øresund med stenrev og sandstrande, så er dette århundredes projekt igen løbet ind i store problemer.
Helt konkret mener organisationerne, der nu klager til EU, at Lynetteholmen vil blive som en prop i Øresund, der kan blokere for vandgennemstrømningen til resten af Østersøen.
Til DR Nyhederne siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening DN på Stevns, Michael Løvendal Kruse, »Østersøen har simpelthen ikke råd til, at vi leger med den og begrænser det livgivende vand, der kommer fra Kattegat og Nordatlanten. Østersøen er ikke et lille dansk farvand. Det er et internationalt farvand med en lang række lande omkring, og det er derfor, vi er gået sammen om vores bekymring og har fået støtte fra en lang række organisationer, siger formanden for DN på Stevns.
Organisationerne mener samstemende, at det er hele Østersøens havmiljø, der kan blive påvirket, og derfor bør alle lande langs Østersøen inddrages, før Danmark fortsætter byggeriet af den kunstige halvø.
DR Nyhedernes opgørelse af de 17 organisationer
- The Swedish Society for Nature Conservation.
- Finnish Association for Nature Conservation.
- BUND Schleswig Holstein.
- Green Foundation GAIA, Poland.
- Lithuanian Fund for Nature.
- WWF Baltic Ecoregion Programme.
- Greenpeace Nordic.
- Deutscher Angelfischerverband.
- Swedish Anglers Association.
- Danmarks Sportsfiskerforbund.
- Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Denmark.
- Dansk Sejlunion.
- Dansk Jægerforbund/Danish Hunters Association.
- Byen for Borgerne – Stop Lynetteholm.
- Danmarks Naturfredningsforening.
- Foreningen Klimabevægelsen i Danmark.
- Coalition Clean Baltic.
I en kommentar til Lynetteholm-projektet udtaler professor i havmiljø ved Aarhus Universitet Stiig Markager, at hvis saltindstrømningen i Østersøen ændres, så kan det påvirke hele havmiljøet, lige fra Øresund til den Botniske Bugt. Derfor bør man ifølge professoren analysere meget grundigt denne påvirkning, der har mange forskellige aspekter og som man endnu ikke kender ned i alle detaljer. »For Lynetteholm ligger lige der, hvor vandet skal ind, og selv en lille formindskelse af den mængde saltvand, der kommer ind, er kritisk, fordi det ændrer sig over år,« forklarer Stiig Markager til DR Nyhederne og fortsætter. »Konsekvensen er, at Østersøen bliver mindre salt. En generelt lav saltholdighed i Østersøen vil påvirke forekomsten af alle fisk, dyr og planter i hele Østersøen, så vi risikerer at få en ændret Østersø,« understreger han til sidst.
Ifølge transportminister Trine Bramsen (S) er der nye beregninger på vej. Hun skriver i et svar til DR Nyhederne, at hun har bestilt en rapport, der skal kigge på blokeringseffekten ved anlæggelsen af Lynetteholmen og hvorledes den i bekræftende fald, eventuelt kan reduceres. Denne rapport ventes at ligge klar sidst på sommeren.