For første gang har danske forskere sat tal på, hvor mange sten og dermed levesteder for fisk, planter og dyr, der er fjernet fra havbunden gennem tiden.
I en ti-års periode, fra 1990 til 1999, har stenfiskeriet fjernet omkring 8,3 mio. m3 sten fra overvejende de kystnære områder ud til 10 meters vanddybde. Det skriver DTU Aqua i en netop udgivet rapport, der anslår at stenene er fisket op for at blive brugt i byggeriet af blandt andet havnemoler.
En del af et projektet om de marine presfaktorer er bestilt af Miljøstyrelsen, og her indgår vurderingen af stenfiskeriets omfang, i forberedelsen af de nye vandområdeplaner, som skal gælde fra 2021.
Vandrammedirektivet foreskriver, at medlemsstaterne skal indsamle oplysninger om omfanget af menneskeskabte belastninger og deres betydning for tilstanden i de kystnære vandområder.
- Forskning har tidligere vurderet, at den mest betydende presfaktor er belastningen med kvælstof og fosfor.
- Andre presfaktorer kan imidlertid have betydning for tilstanden i det marine miljø, og Miljøstyrelsen har ønsket en samlet forskningsbaseret viden om dette.
- Der foregår ikke længere stenfiskeri, men stenfiskeri er en irreversibel proces, der fjerner det primære substrat for makroalger. Vurderingen af stenfiskeriets omfang er derfor lavet ud fra et ønske om at have det bedst mulige grundlag for at vurdere betydning af denne presfaktor for kystfarvandenes aktuelle tilstand.
- Stenfiskeri blev forbudt ved lov i Danmark i 2009, men ophørte reelt i 1999.
Det er første gang forskerne har forsøgt at sætte tal på, hvor mange sten og dermed levesteder for planter og dyr der er fjernet fra havbunden gennem tiden.