Besøg vores mobil side
 .

Dansk virksomhed går fra bly-synk til zink

Udgivet af FiskerForum den 19-07-2018 · info@fiskerforum.dk

Dansk virksomhed har udviklet en helt ny type synk til trawl-, not- og vodredskaber. De nye synk er fremstillet af zink og er et godt alternativ til bly-synk, som blev forbudt at importere og sælge i Danmark tilbage i 2002.

Bly er et giftigt tungmetal, der påvirker nervesystemet og kan nedsætte børns indlæringsevne. Bly er desuden giftigt for vand og jordorganismer. Bly akkumuleres op gennem fødekæden, blandt andet i havmiljøet, og kan derfor udgøre en temmelig stor miljøbelastning.


Det er baggrunden for, at den danske virksomhed Linimatic har udviklet en ny type synk til fiskeredskaber. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen og udarbejdet i samarbejde med forskere på DTU.


Zinkers erstatter bly


Resultatet er blevet produktet Zinkers, der er fremstillet af trykstøbt zink og udformet som de ring- og tøndeformede synk, som gennem mange år har været anvendt til trawl-, not- og vodredskaber.


Trykstøbte Zinkers har vist sig at holde 5-6 gange længere end blysynk. Det medfører, at fiskeredskaberne også holder længere. Dermed vinder zinksynk på en væsentlig bedre totaløkonomi, trods en lidt højere fremstillingspris. Det oplyser salgs- og økonomidirektør Torben Levinsen fra Linimatic:


»Vi har afprøvet de nye zinksynk under virkelige forhold i nogle år nu. Både fiskere og producenter af fiskeredskaber bekræfter, at Zinkers holder længere end de både gamle og miljøskadelige blysynk. Det skyldes blandt andet, at Zinkers er uden små luftbobler - i modsætning til en række håndstøbte udgaver - og har en stærk overflade og slides mindre. Det mindre slid har samtidig den fordel, at Zinkers er nemmere at afmontere og genbruge til nye redskaber, hvilket blot er en yderligere gevinst for både miljø og økonomi.


I Linimatic's sortiment finder man en bred vifte af ring- og tøndeformede Zinkers fra 50 og optil 2000 gram og med forskellige huldiameter, der svarer til de gængse branchestandarder.


Linimatic A/S er Danmarks største zinktrykstøberi, grundlagt i 1967 og beliggende i Helsinge i Nordsjælland.


Kilde: Linimatic AS
FiskerForum.dk


Dansk virksomhed går fra bly-synk til zink - del gerne


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik