Den globale handel med fisk og skaldyr har været jævnt stigende fra 2012 og frem til 2017, skriver RaboResearch Food & Agribusiness, hvor de har opgjort handlen i deres seneste rapport, til at vokse med 4 pct. årligt.
Det er et ufattelige store tal, efterfulgt af cifre med 12 nuller, i den seneste rapport fra RaboResearch, som omhandler den globale handel med fisk og skaldyr. Handlen er fortsat voksende, skriver RaboResearch anlytiker i Animal Protein Beyhan de Jong, der arbejder som associeret analytiker med fokus på fisk og skaldyr samt alternative proteiner.
Hun skriver i den seneste rapport, »vi forventer, at den globale efterspørgsel og udbuddet af skaldyr fortsat vil vokse i de kommende fem år, selvom handelen sandsynligvis vil ændre sig. Aktuelle problemer, som f.eks. globale handelsspændinger og usikkerheder, nye akvakultur-teknikker og bio-sikkerhedsrisici i den animalske protein-produktion vil i stigende grad have indflydelse og forme globale handelsstrømme for fisk og skaldyr i fremtiden.«
Se kortet over »World Seafood Map 2019« fra RaboResearch her
På listen over de største eksportlande i verden er Norge nummer to efter Kina, når man opgør det efter værdien. Nummer tre er Vietnam og nummer fire er Indien og endelig som nummer fem kommer EU.
EU var således det største importmarked i 2017, efterfulgt af USA og Japan, når det handlede om værdien af importen. Det europæiske fællesskab importerede i 2017 laks for, hvad der svarer til mere end 46 mia. kroner, hvoraf størstedelen kom fra vores nordiske broderland Norge.
På kortet vises en ret kraftig blå pil fra Sydamerika og over til Kina, hvor man blandt andet har sendt mange laks. Det kan ændre sig, da der for nyligt atter er blevet åbnet for handelen mellem Norge og Kina.
Mens det samlede salg af fisk og skaldyr vil fortsætte med at stige, men ikke længere alene på baggrund af en voksende fangstmængde. En graf viser, at fisk fra dambrug og havbrug udgør en stadig større andel, og mængden vil allerede i 2020, stå for mere end halvdelen af de mængder, der handles globalt.