Der er åbenbart stor forskel på hvem der afholder en demonstration. For i dag lukker klimaorganisationen Extinction Rebellion en del af Københavns trafik ned, da de mellem klokken 14.00 og 17.00 vil demonstrere under titlen »befri Jorden« – det sker ved en march over Knippelsbro og herefter over Langebro til Stormgade inden den ender på Christiansborg Slotsplads.
Mens en anden lovlig varslet demonstration, mandag den 15. maj 2023 kl. 06.00, har fået Politiets tommelfinger til at pege nedad istedet.
Begge demonstrationer er lovligt varslet, men alligevel opnår den ene en tilladelse mens Vognmændenes aktion ikke opnår Politi-tilladelse – man kan kun undre sig over denne forskels-behandling.
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.
Kilde: Grundloven
Denne paragraf hænger tæt sammen med § 77 og § 78. Disse tre paragraffer beskriver de klassiske frihedsrettigheder: retten til at tale frit, danne foreninger og forsamle sig. § 79 sikrer, at alle personer, der opholder sig i landet, har ret til at holde møder eller demonstrere. De må blot ikke bære våben.
Politiet har ret til at overvære de offentlige møder. Hvis mødet foregår i det fri, kan politiet forbyde det, men kun hvis der er fare for den offentlige fred. Det kan være, hvis der f.eks. er trusler om omfattende uroligheder mellem demonstranter og andre grupper mennesker. Politiet kan dog forlange at få et møde flyttet til et andet sted, hvis mødet forstyrrer trafikken væsentligt eller er til stor gene for andre. Man skal ikke bede politiet om tilladelse til at holde møde.
Men hvis man f.eks. planlægger at holde en demonstration i det fri, skal man give politiet besked i forvejen. Man skal anmelde demonstrationen ved at fortælle mødetidspunktet, ruten og mødestedet. Og det skal ske, senest 24 timer før demonstrationen går i gang. Gør man ikke det, risikerer man at få en bøde. Men demonstrationen bliver ikke ulovlig af den grund. Disse bestemmelser står i politiloven og ordensbekendtgørelsen.
Det er chokerende, at en stor og lovligt varslet demonstration fra Vognmændenes side standses af myndighederne. Specielt når man tænker på alle andre forstyrende folke-samlinger, der hindre den almindelige trafik; som pinse- og Pride-parader, eller Cykel-og gadeløb og ikke mindst politiske anmeldte demonstrationer af Stram Kurs med Koran-afbrændinger, så er det alligevel blevet for meget for myndighederne.
Det er bekymrende og beskæmmende for demokratiet, at nogle få selvstændige vognmænd og fiskere, der på mandag den 15. maj har ønsket af gøre offentligheden opmærksomme på, hvilke konsekvenser SVM-Regeringens afgift-politik betyder for de selvstændiges erhverv og deres mulighed for at overleve og fortsætte.
Dette er gjort ulovligt – men et stort antal vognmænd, fiskere og landmænd vil på mandag den 15. maj alligevel håndhæve deres demokratiske og grundlovssikret ret til at demonstrere.