Forleden kunne fisker og skipper Tonny Kristensen med sin garnbåd HM 8 »Mikamale« efter fjorten timer på havet, lande en god fangst af kulsøer (kvabso) og rogn i Thorupstrand.
Kvabsoen er eftertragtet for dens rogn, som den gyder op til 300.000 æg af, med en diameter på ca. 2 mm, hvilket er store æg, når man sammenligner med andre havfiske-arter.
Og netop denne rogn, landede HM 8 »Mikamale« 262 kg af. En rogn der blev afregnet rekordhøjt med en gennemsnitspris fra Hanstholm Auktion på 662,00 kr pr. kilo. Så den nordjyske skipper kunne glæde sig over en afregning på 162.000,00 kr. Hvilket var resultatet for en enkelt dags fiskeri ud for skydeområdet i Jammerbugten.
Lederen af Thorupstrand Pakhus og samlecentral Julio van der Zwart (Julius) siger til FiskerForum.dk, at prisen indenfor det seneste er steget fra omkring 200,00 kr. kiloet og til det nuværende niveau på 662,00 kr., indenfor en lille uge.
Derfor er samtlige både ved Thorupstrand nu af huse, og fisker på livet løs på Kvabso og rogn, Nord for Thorupstrand. Samle-centralens leder forventer et godt fiskeri af rogn både i dag fredag, men også henover weekenden. Det bliver spændende at få et referat mandag om resultatet. For som Julius Swart ganske rigtig siger, »Så er det nu de skal fanges«.
Julius fortæller videre, at de har været kun 2 mand til at fylde 37 kasser, her senest, hvilket da også har båret frugt for der kunne lægges 500.000,00 kr. fri af moms og omkostninger fra. Hviklet »Ik’ er så ringe endda« – skulle vi lige hilse og sige.
Kvabsoen eller stenbideren
Denne er let genkendelig på sin runde oppustelige krop, hvor den på bugen nærmest har noget der ligner og fungere som en sugeskive, som stenbideren bruger til at hæfte sig fast til f.eks. stengrund med. Og den sidder fast, for der skal et træk på mindst 12 kg til for at frigøre den, fra en sten. Den lever overvejende på stenet havbund, på en 50 til 150 meters dybe. Her suger den sig fast på sten og lever af krebsdyr, småfisk og gopler. Efterhånden som vandet bliver varmere, så gyder kvabsoen sine æg fra marts til maj på lavt vand. Herefter forsvinder den tilbage til det nordlige Atlanterhav.