Det vestgrønlandske fiskeri efter koldtvandsrejer er i dag som det første i Grønland blevet certificeret efter Marine Stewardship Councils globale standard for bæredygtige og velforvaltede fiskerier.
Efter mange års arbejde med at leve op til MSC’s krav, har koldtvandsrejerne (Pandalus borealis) omsider fået det blå MSC-mærke, der fortæller forbrugerne, at det kommer fra en bestand, der har det godt, og at de er fanget med omtanke for havmiljøet.
MSC-certificeringen af rejerne vækker begejstring hos WWF Verdensnaturfonden, der har deltaget i den offentlige høringsproces omkring MSC-certificeringen af de grønlandske rejer:
”Det er en kæmpe sejr for miljøet og forbrugerne, men naturligvis også Grønland som helhed. Den grønlandske økonomi er totalt afhængig af fiskeriet og økonomien bliver med denne anerkendelse fremtidssikret,” siger Christoph Mathiesen, programleder for fiskeri og akvakultur hos WWF Verdensnaturfonden.
Også den grønlandske regering har støttet op om det omfattende projekt, fortæller fiskeriminister Ane Hansen: “Respekt for naturen har været en forudsætning for overlevelse i Grønland gennem århundreder. Vores regering har taget initiativ til at indføre bæredygtighed som et princip i fiskerilovgivningen, og derefter var det en naturlig sag for os at støtte Sustainable Fisheries Greenland.”
Der er i dag 190 MSC-certificerede fiskerier verden over, men det er første gang at et grønlandsk fiskeri kan sætte blå MSC-mærke på sine produkter: ”At vi nu kan byde de vestgrønlandske rejefiskere velkommen i MSC-programmet er et resultat af en enorm indsats og samarbejde mellem interessenterne i det grønlandske fiskeri. MSC ser frem til fortsat samarbejde med Grønland i de kommende år,” siger Minna Epps, leder af MSC i Østersøen.
Rejerne udgør halvdelen af Grønlands eksport, og de små skaldyr går til markeder over hele verden: De rå skalrejer bliver hovedsageligt solgt til Japan, Sydkorea og Taiawan. Markedet for kogte rejer ligger i Skandinavien og Rusland, mens forbrugere i Storbritannien og andre europæiske lande sætter tænderne i kogte og pillede rejer fra fiskeriet.