Det er Fødevarestyrelsen, der har udsendt en advarsel om norovirus i franske Østers, efter de franske fødevaremyndighder siden årsskiftet har fundet virus i østers langs den franske kystlinje. Knap 200 danskere samt i tusindevis af franskmænd er blevet syge af disse østers.
Omkring nytår blev adskillige forbrugere i Europa ramt af roskildesyge efter at have spist franske østers. Årsagen er formentlig overløb af spildevand til østersbankerne langs den franske Atlanterhavskyst, vurderer de franske myndigheder.
»Årskiftet til 2020 var ikke mange dage gammelt, før vi i Danmark kunne konstatere, en række mavetilfælde med det til fælles, at patienterne havde spist franske østers omkring Nytår«, fortæller Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, der siden begyndelsen af januar har modtaget adskillige meldinger fra fødevaremyndighederne rundt Europa om samme problemer med franske østers.
I Danmark er de franske østers solgt hos bl.a. fiskehandlere, i supermarkeder og på restauranter. Fødevarestyrelsen har haft travlt med at orientere de danske importører af østers om, at de skal undgå østers fra de områder, som de franske myndigheder lukker.
Fødevarestyrelsen forventer derfor, at de østers, der er på markedet nu, er fra åbne områder, hvor der ikke har været fundet norovirus eller anden mikrobiologisk forurening.
Gode råd til forbrugerne:
- Hvis du har spist østers eller muslinger forurenet med norovirus, kan du få opkast og diarré.
- Samtidig risikerer du, at smitte dine omgivelser i et par dage efter, at du er blevet rask.
Fødevarestyrelsen har følgende råd til dig, der er blevet smittet:
- Bliv hjemme, hvis du er smittet med norovirus, så du ikke smitter andre.
- Vær omhyggelig med din personlige hygiejne og vask hænder med vand og sæbe – håndsprit virker ikke på norovirus.
- Norovirus smitter også fra person til person, så undgå fysisk berøring, mens du er syg og et par dage efter, du er blevet rask.
- Norovirus kan overleve længe, så vær omhyggelig med rengøring af overflader, som kan være inficerede med norovirus.
På Fødevarestyrelsen.dk kan du læse mere om norovirus og roskildesyge