I disse dage danner Retten i Holstebro og Retten i Horsens rammen om henholdsvis kvoten-sagen og Hjarnø-sagen, hvor staten sagsøger de anklagede og ønsker bøder samt konfiskation, for et beløb der tilsammen andrager knapt en kvart milliard danske kroner.
Det er store summer der er oppe at vende i luften i disse dage – men i begge retsager ønsker de anklagede helt at blive frifundet.
- Retssagen om omgåelse af kvotereglerne, er rejst mod 10 personer, alle med tilknytning til det nordjyske fiskeri. Det drejer sig om den anklagedes skipper’s hustru, der udover seks vestjyske fiskere samt dennes advokat og revisor, nu alle sidder på anklagebænken i byretten i Holstebro. Herfra vil forsvars-advokaten Olaf Koktvedgaard overfor rettens to dommere samt tre domsmænd, bevise de anklagedes uskyld. Retsagen forventes at strække sig over 25 retsdage.
- Retssagen mod Hjarnø Havbrug og selskabets ejer starter i dag, hvor anklagen lyder på brud på miljøbeskyttelses- og straffeloven gennem en årrække. Her står selskabet overfor krav om konfiskation af 191 mio. kr. Retsagen forventes at vare sammenlagt 5 retsdage.
Kvotesagen
Her sendte myndighederne i 2017 syv anmeldelser afsted mod de såkaldte »kvotekongers« potentielle omgåelse af kvote-reglerne til Bagmandspolitiet, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Men kun én af disse anmeldelser er endt ved domstolen – resten af sagerne er nedlagt.
Disse tilbageværende anklager mod den Nordjyske fisker, er pure afvist af forsvaren og sagens øvrige anklagede i denne ene sag, hvor alle har indtaget fuldstændig samme holdning. De vil alle frifindes for de alvorlige anklager om »kvotefusk«, som de står anklaget for af bagmandspolitiet (SØIK) og oveni mener de, at sagen helt bør afvises af retten, da selve sagen er behæftet med så store retslige vanskeligheder, at den reelt ikke burde være ført.
Hjarnø-sagen
Retsagen mod havbrugs-selskabet, med hjemsted i Snaptun ved udmundingen af Horsens Fjord, starter i dag. Her er ejeren anklaget for en række miljøforhold, hvor selskabet ifølge anklagemyndigheden har haft for mange ørreder og sølvlaks i sine havbrug. Derfor anklages selskabet for, at have benyttet alt for meget foder med en tilhørende forurening til følge, står der i anklageskriftet.
Dermed er Havbruget mistænkt for at have udledt større mængder kvælstof og fosfor i havet, end det tilladte i perioden mellem 2013 til 2018. Selskabet Skriver videre, at man har tilbudt politiet at gennemføre syn og skøn for at afklare påstanden om forureningen, hvilket politiet ikke har ønsket. Politiet har efter selskabets opfattelse, anklaget selskabet for forurening, helt uden skyggen af bevis for overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven.
Virksomheden forventer også her at vinde sagen og regner derfor med at kunne fortsætte som før anklagerne om miljøovertrædelser blev fremsat.
FiskerForum.dk følger løbende sagerne ved Retten både i Holstebro og i Horsens.