Thyborøn Havn er arbejdsplads for flere end 1.000 mennesker. Og det er en virksomhed i konstant udvikling.
Der er næsten hele tiden vand, der bliver forvandlet til land omkring Thyborøn Havn. Siden havnen blev etableret for 100 år siden, har der været gang i en række udvidelser. Fra 2007 til 2011 kom et nyt havneområde på 360.000 kvadratmeter til i Sydhavnen med en kaj på 180 meter. Og det slutter ikke her, forudser havnedirektør Jørgen Buhl.
Der er mange positive perspektiver for Thyborøn Havn. Det er et sted med en fantastisk iværksættertrang og virketrang. Der er så meget kvalitet over mange af de virksomheder og de folk, der arbejder på havnen, at det alene er et fantastisk grundlag for at få tingene til at vokse. Der er masser af lystr og energi hos folk til at kaste sig over nye forretningsområder. Og på trods af masser af udfordringer og problemer er det oven i købet også lykkes for Thyborøn at bevare sin position som en stærk fiskerihavn. Siden 2001 er de samlede antal landinger i Danmark faldet med halvanden milliard. Det svarer egentligt til, at to byer af Thyborøns størrelse er faldet væk, men Thyborøn er et godt og gedigent fiskersamfund med en ukuelig vilje. Vi er den tredjestørste fiskerihavn, og i periode hvor dansk fiskeri er gået ned, har vi opretholdt vores omsætning. Det fortjener alle stor anerkendelse for her i byen, siger havnedirektør Jørgen Buhl.
Udbygningen af havnen
Thyborøn Havns havnekontor er en lille virksomhed under den store virksomhed Thyborøn Havn. Havnekontoret er arbejdssted for 20 medarbejdere og med en omsætning på 30 millioner kroner om året. Det er her, de store planer for udvidelser hele tiden er et centralt samtaleemne. Lige nu er uddybningen af havnen i gang, så der kan komme flere store skibe ind i havnen. Og hvis ellers politikerne på Christiansborg kan finde en tilstrækkelig stor pose penge, skal kanalen også uddybes.
Det er vigtigt for virksomhedernes omsætning, at vi kan tage længere og større skibe ind i havnen. Tidligere måtte skibene sejle ind i havnen kun delvist lastet. Nu efter uddybningen kan vi tage skibe ind med fuld last, og det har stor betydning, fortæller Jørgen Buhl.
Offshorekaj i Sydhavnen
Havnekontorets hovedrolle er at skabe rammerne på havnen, så virksomhederne kan udvikle sig og skabe nye arbejdspladser.
Vi skal hele tiden kunne kigge nogle år ud i tiden og se, hvad virksomhederne kan få brug for. Vi skal sørge for, at de har de allerbedste betingelser for at udvikle sig. I den kommende tid vil vi fokusere en del på offshoresiden og se, om Thyborøn kan få flere arbejdspladser inden for det område. Der er bl.a. planer om en offshorekaj i Sydhavnen på omkring 150 til 180 meter, siger Jørgen Buhl.
Tredjestørste godshavn
I løbet af de seneste 10 år har Thyborøn udviklet sig til at blive den tredjestørste godshavn på vestkysten. Og den positiion fortæller en hel del om de skridt, der hele tiden bliver taget i Thyborøn.
Thyborøn har mulighederne for at udvikle sig yderligere, siger Jørgen Buhl
Folk er meget omstillingsparate i Thyborøn. Og det er det, der skal til i en verden, hvor intet står stille. Thyborøn har alle muligheder for at udvikle sig yderligere, men det kræver, at vi alle spiller sammen. Byen og egnen har brug for havnen, og havnen har brug for et levende bysamfund, der også er interesseret i udvikling. På den måde kan vi også tiltrække flere turister, og det er bestemt også en vej, vi skal kigge. Men vi glæder os til at være med til at skabe rammerne for erhvervslivet på havnen, så vi både kan fastholde og styrke Thyborøn Havns position, understreger havnedirektør Jørgen Buhl.