Det er det videnskabelige tidsskrift »Scientific Reports« der med disse dystre forudsigelser om havets temperaturstigninger, forudsiger at torsk, sild og kuller indenfor en 80 års periode, vil være helt forsvundet fra de skotske farvande og istedet have søgt mod køligere vande mod Nord.
Der bliver ikke lagt fingrene imellem i disse nærmest dommedagsprofetier, som også det skotske dagblad Herald View også gengiver på baggrund af det videnskabelige tidsskrifts spådomme. Man forudseer at den global opvarmning kan føre til et sammenbrud af disse fiskebestande.
heldigvis er det ikke kun mørke skyer, der sendes ind over fiskeriet, for i stedet for disse arter, vil disse i de kommende årtier, løbende blive skiftet ud med mere temperaturbestandige arter, som sej, kulmule og hvilling.
Temperaturstigningerne viser allerede nu hvilke forandringer vi kan forvente i den nærmeste fremtid. man ser allerede nu at arterne torsk og kuller er ved at nærme sig kanten af deres temperaturtoleranceområde, hvilket bekræftes af, at bestanden af sej og kulmule i perioden fra 1985 og til 2013, steg ikke mindre end fire gange ud for den skotske vestkyst.
Udtalelser, fra det Scottish Association for Marine Science (SAMS), af undersøgelsens forfatter, Dr. Natalia Serpetti: »Disse resultater fremhæver betydningen af R03;R03;at overveje miljøforandringer samt genoverveje fiskekvoterne, for at sikre en fortsat bæredygtigt fiskeriforvaltning på økosystem-niveau.
Undersøgelsens resultater viste, at varmere klimaer kunne bringe den bæredygtig fiskeriforvaltning i fare. Stigende temperatur viste stærk negativ indflydelse på koldtvandsarter som torsk, kuller og sild, som alle faldt ind under år 2100 »worst case scenario« mht. klimaopvarmning og konsekvenserne af dette. Selv klimaforandrings-scenariet med den mindst mulige temperaturpåvirkning, viste at torske og sildebestanden uden for den skotske Vestkyst ville kollapse.
Dr Serpettis forskning er gået grundigt til værks, og med en model af Skotlands økosystems vestkyst, beliggende i det nordøstlige Atlanterhav fra kystlinjen og ud til kanten af R03;R03;kontinentalsoklen, viste hendes model store forandringer. De viste hvorledes den stigende havtemperatur ville påvirke de op til 41 forskellige arter, fra hvaler og sæler til de mange fiskearter og skaldyr der lever på havbunden, ville opføre sig og i givet fald vil trække hen.
Forskningen er en del af Marine Ecosystem Research Programmet (MERP), der finansieres af NERC (Environmental Environment Research Council) og Department of Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA).