Trods en stigning i antallet af gange en fisk lander på de svenske tallerkener, burde det være endnu oftere, end tilfældet er.
Èn ud af fem personer i Sverige spiser kun fisk en til tre gange om måneden, langt under de officielle NFA anbefalinger. De danske anbefalinger siger man skal spise fisk mindst to gange om ugen og gerne suppleret med fiskepålæg, et tilsvarende antal gange.
Anbefalingen fra de danske 2GangeOmUgen, lyder på 350 gram fisk om ugen, hvoraf ca. 200 gram skal være fed fisk som, laks, ørred, makrel eller sild og det gælder alle former for fisk, i form af fiskefrikadeller og frossen fisk samt fisk på dåse som, torskerogn, tun eller makrel. Ligesom rejer og muslinger samt skaldyr også anbefales.
”Fisk er god og sund mad, som ville få folk til at føle sig bedre tilpas, hvis de spiste mere,” siger Åsa Brugård Konde ,der er ernæringsekspert på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og fortsætter, ”Især unge piger får for lidt D-vitamin og det ville være klogt valg for dem at spise lidt mere fisk, end de gør i dag.”
Laks er svenskernes foretrukne spisefisk, hvorefter torsk og rødspætte følger efter som deres andet og tredje valg.