Det er SMHIs oceanografiske forskere fra »det statslige svenske meteorologiske- og hydrologiske-institut« med hovedkontor i Norrköping Sverige, der kommer med en afslørende nyhed omkring hvilken betydelig indvirkning havvindmølleparkerne har på havstrømmene i havet. En påvirkning der går langt ud over selve havmølle-parkernes grænser.
Disse svenske forskningsresultater stammer fra den indledende fase af en modelundersøgelse, der udføres af SMHIs oceanografiske forskningsgruppe på vegne af den svenske »Havs- och Vattenmyndighet«. De endelige resultater præsenteres i foråret 2024 og vil være en central del af grundlaget for Sveriges fremtidige hav-planer.
Vindkraftens placering har en markant påvirkning på havet
Forskerne fra SMHI har undersøgt dette som en del af deres indsats for at bidrage til den igangværende energiomstilling mod et mere bæredygtigt samfund. Lars Arneborg, leder af oceanografisk forskning ved SMHI, fremhæver, at de indledende resultater viser, hvordan havvindmølleparker påvirker strømme, lagdeling i havets overflade-lag og dermed næringsstoffer og algeopblomstring. Disse ændringer har en indflydelse på det marine økosystem og for ilt-forholdene på dybere vand.
Effekten af havvindkraft påvirker både over og under havoverfladen. Rotorerne, der udnytter vindenergien, reducerer vinden bag parkerne med op til 5 til 15 procent og op til 30 kilometer bag parkerne. Denne ændring påvirker vandstrømmene og forårsager opstigning af overfladevand på den ene side og dybt vand på den anden. Selv fundamentet af vindmøllerne bremser havstrømmene og skaber turbulens, der blander vandlag.
Specielt i Østersøen kan ændringerne i strømningen af salt- og ilt-rigt vand få konsekvenser for miljøet i hele Østersøen.
Det kan påvirke dybden og styrken af det permanente salt-lag, der er afgørende for havets liv. Forskerne understreger behovet for yderligere undersøgelser for at forstå de langsigtede virkninger af en massiv udbygning af havvindkraft, især hvordan det kan påvirke ilt-mangel, algeopblomstring og økosystemerne i Østersøen.
Resultaterne af denne undersøgelse, der præsenteres i foråret 2024, vil danne grundlag for Sveriges fremtidige hav-planer og fungere som vejledning for aktiviteter til søs. Det er afgørende at forstå, hvordan vindkraft kan påvirke havmiljøet, men det er også vigtigt at undersøge konsekvenserne for havets flora og fauna, hvilket ikke er afdækket i dette projekt.