I et lille hyggeligt fiskerleje, på Bornholms østkyst, ligger Svaneke Havn. Svaneke har siden 1200-tallet eksisteret som fiskerleje, og byen har især kunnet nyde godt af det gode sildefiskeri i middelalderen.
Byen er et turistmekka i sommerperioden, hvor byen dagligt besøges af tusindvis af sommerklædte turister fra alle egne af landet. Havnen er det naturlige udflugtsmål, og interessen for alle aktiviteter på kajen, er utrolig. Specielt er der på de få mindre fiskefartøjer, som stadig benytter havnen, ekstra fokus på.
Fiskeskipper Claus Stenmann Hansen har siden han flyttede fra Ærø i 1987, været bosiddende i Svaneke. Om nogen, har han fulgt udviklingen af fiskeriet på Svaneke Havn og set hvordan det på et tidspunkt så sort ud, at det ene store fiskefartøj efter det andet, røg på tvangsaktion. Af den årsag har Skipper Claus Stenmann ikke investeret i et større fartøj. Der er også kun nogle få aktive fiskefartøjer tilbage i havnen.
Med smiley ordningen fra fødevarestyrelsen, der tillader salg af renset fisk direkte til forbruger fra fiskefartøjet R200 Cometen, har skipper Claus Stenmann haft stor kontakt til de mange turister, der dagligt besøger havnen. Udfra turisternes spørgsmål og specielt deres interesse for fiskeerhvervet, er der udsprunget en idè om at fortælle historien om det kystnære fiskeri, der udøves fra Bornholm.
Tanken var ikke kun en historiefortælling om det Bornholmske fiskeri, men også en aktuel oplevelse af fiskeriet til turisterne, om hvorledes fiskeriet rent faktisk udøves og praktiseres fra Svaneke Havn.
Skipper Claus Stenmann har fået installeret en AIS modtager på Svaneke Havn fra FiskerForum og samtidig er der ombord på R200 Cometen, installeret Web Cam. Nu kan turister og lokale beboere følge på AIS`en hvornår R200 Cometen er ude at fiske og ligeledes følge med i hvornår man forventede at være i havn. Desuden kan Web Kameraet, vise fiskeriet live, når der blev fisket helt ude på 15 mill øst for Svaneke på ”Pladen” eller ”om Dueodde”. Samtidig kan det fortælle, hvilke fisk man ville lande senere såsom; torsk, rødspætter og skrubber eller laks.
Idèen er udbygget med egen hjemmeside, Svanekefiskeren.dk, med start september 2011, hvor hele fiskeriet og fangstrejsen kan følges live. Hjemmesiden er udbygget med fiskeopskrifter til den kræsne forbruger, og en mini lærebog i hvorledes man fileterer en fisk. Det bliver vist som slideshow på hjemmesiden. Billederne til hjemmesiden og til undervisningsdelen, er taget af tidligere fotograf fra Berlingske Tidende Kim Larsen og web site vedligeholdelse har datteren Cecilie på 15 år, fået lov til at administrerer.
Med over 7000 klik på hjemmesiden på kun knap 2 måneder, har konceptet vist sin berettigelse og sin værdi. Der er blandt forbrugerne et kæmpe behov, for at vide mere om hvad fisk er for en størrelse, og hvordan man forarbejder den. Endvidere er måden man fanger fisken på og hvordan og hvor, også en vigtig detalje for slutbrugerne.
Desværre ligger myndighedernes krav hindringer i vejen for skipper Claus Stenmanns informationsarbejde om fisk og erhverv, samt hans begyndende status som turist attraktion på Svaneke Havn . I de bedste sommermåneder, juli og august, hindre fiskestoppet udførelsen af fiskeriet, på nær nogle enkelte få dage i hver måned. Myndighedskravene, om kun at udleverer renset og ikke fileteret fisk over rælingen, lægger også en dæmper på salget. Så selv om initiativet er prisværdigt og nyskabende, og skabt via egen finansiering, mangler man myndighedernes fleksibilitet i forhold til de meget ubøjelige og restriktive fødevareregler samt det stive EU bureaukrati om fiskestop.
En vision for denne måde at handle og fange fisk på, er for skipper Claus Stenmann, at flere mindre kystfiskere, kan tage idéen op og på sigt blive landsdækkende samt udbrede kendskabet til erhvervet.
FiskerForum