Et dansk projekt har sat gang i et somalisk fiskeeventyr i det østlige Afrika, hvor en broget skare af danskere, med en ukuelig vilje og et fantastisk gåpåmod, har overhalet og distanceret de statslige støttede Danida projekter i Somalia.
Det privat støttede projekt hedder Fair Fishing, har på blot få år, skabt flere hundrede lokale jobs for meget små midler og ved hjælp af frivillig arbejdskraft og private fondsdonationer.
Et projekt som én af initiativtagerne Claus Bindslev overfor Berlingske betegner som lidt af en karikatur af Olsen Banden. »Vi skal bruge fem containere, en ismaskine, 200 net, femten både samt en gammel kost og en truck. Hvor svært kan det være?« kommer det smilende fra Claus Bindslev, der med denne »bestilling«, i 2013 satte gang i noget der i dag, yderligere beskæftiger mellem 400 og 500 mennesker, der ikke tidligere havde job i fiskeindustrien. Som direkte følge af igangsættelsen af projektet Fair Fishing, er der samtidig beskæftigere flere med fragt og håndtering af fisken. Desuden har det danske projekt trukket flere investeringer til havnebyen Berbera i Somalia.
Det skal kunne betale sig
Opskriften på succes var enkel, fortæller fisker Kurt Bertelsen fra Thyborøn. Vi overbeviste de lokale fiskere, at fisken kunne blive tre til fire gange så meget værd, hvis de behandlede dem ordentligt. Så inden vi gik igang med projektet på havnen, skulle fiskerne rengøre deres både og hele havneområdet, inden udstyret blev sat op. Udstyr som de selv betaler for, hvilket er en god måde at starte et samarbejde op på, for havde de fået det hele forærende fra start, havde de ikke haft noget forhold til det og det hele ville være spildt. Man passer bedre på det, man har købt og betalt for selv, end hvis man bare har fået det hele forærende af en eller anden NGO`er. Det er efter den vestjyske fiskers mening, grunden til successen.
Kurt Bertelsen fortæller videre til Berlingske, at man har fået oprettet en indkøbsforening, der er fiskerens helt egen. En forening der allerede giver overskud og som igen både kan betale de ansattes løn, samtidig med der også er penge til strøm og husleje samt lignende.
Thyborønfiskeren påpeger igen det vigtige i, at fiskerne i projektet, betaler for det hele. Man passer bedre på det, hvilket der også er bevis for. Efter blot to år fungere konceptet med overskud. Det bekræftes af en evaluering gennemført af Nordic Group. Som blandt andet fastslår at fiskernes indtægter er steget med 92 procent i snit og en fiske-families levestandard ligeledes er øget. Projektet har ligeledes fået Somalias Fiskeriminister til i 2014 at stoppe al import af fisk, landet er nu selvforsynende med dette værdifulde proteinbidrag.
Hvem står bag Fair Fishing
Folkene bag det succesfulde Fair Fishing er Skibsreder Per Gullestrup samt to repræsentanter fra den somaliske diaspora i Danmark – Mahad Aden, der er intern revisor i Nationalbanken, og Said Hussein, der er generalsekretær for Somali Diaspora Organisation. Desuden er kontraadmiral Nils Wang med sammen med Claus Bindslev fra innovationsfirmaet Bindslev A/S samt tidligere chefredaktør og formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Knud Vilby. Endvidere deltager Elsebeth Krogh som direktør for Center for Kultur og Udvikling og vores egen fisker fra Thyborøn, der er tilknyttet projektet, Kurt Bertelsen.
Fair Fishing har ikke kunnet få økonomisk støtte fra Udenrigsministeriet. Derimod har projektet modtaget midler fra blandt andre Den A.P Møllerske Støttefond, Grundfos Jubilæumsfond og forskellige fiskerivirksomheder, sammen har bidraget med syv millioner kroner.