Det er Thyborøn Havn, Fiskeriforeningen og Serviceklyngen (NSOSG) der står bag invitationen til vælgermøde onsdag den 10. juni kl. 16:00 – 17.30 i Konsumcenteret, Thyborøn Fiskeauktion.
Her vil det være muligt at udfordre de lokale kandidater på deres holdninger til fiskeripolitik, erhvervspolitik og havnepolitik set fra et Thyborønperspektiv.
Følgende kandidater har foreløbig sagt ja tak til at deltage:
- Jette Lund, DF
- Thomas Danielsen, V
- Orla Østerbye, C
- Andreas Steenberg, R
- Susanne Buch Nielsen, SF
- Helle Dam, S
- Johnny Heinmann, LA
Området omkring Thyborøn Havn oplever i øjeblikket en aktivitet og vækst, som er unik i Vestjylland. Det er vigtigt at få fortalt de kommende folketingspolitikere, at vi i Vestjylland kan skabe vækst og arbejdspladser, når rammevilkårene er de rigtigt.
Med Thyborøn Havn og erhvervet omkring Thyborøn havn som udgangspunkt, skabes der i øjeblikket både arbejdspladser og samfundsøkonomisk vækst. Hvis denne vækst skal fortsætte, så er det væsentligt, at de kommende folketingspolitikere kan se, at det kan lade sig gøre også lidt væk fra København, men også samtidig at fortælle, at hvis væksten skal fortsætte, så skal en række rammevilkår og infrastrukturelle forhold være på plads.
Omdrejningspunktet for valgmødet vil være Infrastruktur til havne fra både land og vandsiden, erhvervspolitik, havnepolitik og ikke mindst fiskeripolitik med baggrund i forholdene omkring tobisfiskeriet i år, hvor der er kvoter nok, men ikke i de områder, hvor tobisen faktisk er.
Inden debatmødet har Thyborøn Havn inviteret kandidaterne med på havnerundfart, så de får en indsigt i de mangeartede aktiviteter, der udspiller sig på havnen i dagligdagen. Med på rundturen er en lang række repræsentanter fra havnen, fiskeriet og erhvervslivet på og omkring havnen både på servicesiden og fra en meget stærk offshore klynge, der tæller medlemmer fra et stort opland til Thyborøn, der rækker helt ned til Silkeborgområdet.
Erhvervsrepræsentanter der p.t. deltager i rundvisning og rundbordssamtaler:
- Bestyrelsesformand Karl Kristian Bro, Thyborøn Havn
- Direktør Jesper Holt Jensen, Thyborøn Havn
- Salgs og Marketingchef Torben Strømgaard, Thyborøn havn
- Konsulent Bent Bro, Thyborøn Thorsminde Fiskeriforening
- Yderligere to repræsentanter fra fiskeriet
- Projektleder Lars Sylvester, North Sea Offshore Service Group
- Indehaver Niels Olaf Vinther Jensen, Kynde & Toft
- Yderligere en til to repræsentatner fra serviceklyngen
- Plant Manager, Sonny Finn Jørgensen, Cheminova
- Direktør Peter Jensen, TribelNine Fish Protein
- Direktør Gitte Lillelund, Danske Havn
Direktør Jesper Holt Jensen udtaler om arrangementet: ”Vi har inviteret lokale/regionale repræsentanter for alle partierne, så der bliver rig lejlighed til at udfordre dem, der kan blive en del af det kommende regeringsflertal. Vi skal sammen sikre os, at det nye Christiansborg kender vores vilkår, og hvad der i Vestjylland er vigtigt for, at vi også fremover kan fortsætte den vækst, vi har i øjeblikket.”
North Sea Offshore Service Group (NSOSG):
NSOSG er etableret I 2014 med støtte fra Region Midt og Lemvig Kommune. Offshoreklyngen tæller i dag mere end 35 medlemmer, hvoraf mange allerede arbejder i Offshoreindustrien. Geografisk dækker klyngens medlemmer området fra Thyborøn og helt ned til Silkeborgområdet og er en af de stærkeste Offshore klynger på Vestkysten. Daglig koordinator for Offshoreklyngen er Lars Sylvester ls@ts-as.dk, mobil 28 71 72 25.
Nogle nøgletal for betydningen af de danske havne
På Thyborøn Havn blev der i 2014 landet 19.000 ton konsumfisk, 229.000 ton industrifisk og 802.000 ton gods. Omsætningen, der kan relateres til Thyborøn Havn, udgør ca. 1,5 mia. kr. om året og ca. 1100 personer er beskæftiget i erhvervet omkring havnen. 80 procent af dansk udenrigshandel går via danske havne. De Blå Motorveje sikrer en miljørigtig transportform uden trængsel. Havnene er jobskabere i hele landet – både ”blue og white collar job” - mellem 60.000 og 70.000 har deres arbejde på eller i tilknytning til havne.