Flere fladfisk ved de danske fjorde og kyster, forbedringer i åerne for bl.a havørreder og overvågning af den truede ålebestand – det er blot nogle af projekterne, som er indeholdt i en helt ny handlingsplan for fiskepleje. Samtidig sætter 66 millioner fra finansloven 2012 gang i forbedringer af danske vandløb.
I de kommende år vil danske fiskere forhåbentlig få nemmere ved at fange den lækre spisefisk pighvar. Et af projekterne i den ny handlingsplan for fiskepleje skal nemlig via udsætning forøge bestanden af den lækre spisefisk i fjorde og langs kysterne i den vestlige Østersø.
I alt indeholder planen ca. 38 millioner kr. til mange forskellige projekter til gavn for både fiskebestande og fiskere. Derudover er der afsat 66 millioner på finansloven for 2012 til vandløbsrestaureringer, der skal forbedre fiskebestanden og biodiversiteten i danske vandløb. Det er 44 mio. kr. mere end sidste år. Fiskeplejemidlerne bidrager i den forbindelse med 10 mio. kr, og fødevareminister Mette Gjerskov kalder det samlede økonomiske løft ”et tigerspring fremad” for fiskebestandene.
”Vi har en helt unik natur i vores åer, fjorde, bække og ved vores kyster. Den skal vi passe på, og derfor får indsatsen for fiskepleje og danske vandløb nu et gevaldigt løft. Der er tale om et tigerspring fremad for fiskebestandene, og handlingsplanen er blandt andet udtryk for et godt samarbejde med organisationerne bag planen”, siger Mette Gjerskov.
Handlingsplanen for fiskepleje skal altså gavne fiskebestandene i danske søer, vandløb og kystnære områder. Et projekt skal overvåge antallet af unge ål – den såkaldte glasålsindvandring – i udvalgte danske åer. Det skal bidrage til bedre viden om ålebestanden, der er truet. Et andet projekt arbejder med at undersøge effekten på havørredbestanden af at fjerne spærringer i et vandløb.
Meget af arbejdet med fiskepleje foregår via et imponerende netværk af frivillige fra organisationer, som tager ansvar og deltager i arbejdet. Blandt andet i forbindelse med den lange tradition med udsætning af fiskeyngel.
Organisationerne bag handlingsplanen er Danmarks Sportsfiskerforbund, Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark, Dansk Amatørfiskerforening, Dansk Fritidsfiskerforbund, Danmarks Fiskeriforening og Dansk Kystfiskerforening. Desuden har Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Akvakultur, Kommunernes Landsforening og Naturstyrelsen været med til rådgivning om handlingsplanen.