De store havsnegle (Konk) fra Nordsøen og Kattegat spås en glorværdig fremtid og forventes at blive det næste helt store eksport-eventyr for dansk fiskeindustri.
Så store er ordene fra virksomheden Nordisk Krabbe Kompagni i Lemvig, der nu klart melder ud, at man tror på fremtiden og nu satser på at sælge endnu flere konksnegle på verdensmarkedet. Det er et helt perfekt match mellem havsnegle (Konk) og taskekrabber, som markedschef Lasse Kristensen fra Nordisk Krabbe Kompagni udtrykker det overfor TVMidtVest. Et match der Sæson- og fiskemæssigt supplerer begge fiskerier utroligt godt, påpeger Lasse Kristensen og siger videre at med hver deres højsæson, hvor Havsnegle (Konk) fiskes i vinterhalvåret, så fiskes taskekrabber hen over sommeren og til det sene efterår.
»Taskekrabber fiskes overvejende i perioden fra maj til december, mens det er om vinteren sæsonen er for konksnegle. Derfor supplerer fiskerierne hinanden rigtig godt, som produktionsmæssigt også giver arbejde på fabrikken i Lemvig hele året,« pointerer Lasse Kristensen videre og fortsætter med at virksomheden i dag har 16 medarbejdere ansat og at det omsætningsmæssige mål for konksnegle, er godt 500 tons inden sommerferien.
De optimistiske toner lyder også fra fiskerne
Fiskeskipper Max Christensen fra Vedbæk, har med K 148 »Jamik« på nuværende så godt fat i konksneglefiskeriet, sammen med kollegaen Jesper, at man nu jagter et større fartøj omkring 14 til 15 meter, som afløser for det lidt mindre garnfartøj, som begge fisker fra idag.
»Vi fanger omkring 1.000 kilo om dagen ved at hive omkring 600 tejner. Vi har allerede bestilt yderligere 250 tejner ved Channel Pots i England, som vi forventer leveret i næste uge. Målet er ialt 1000 stk. sneglefælder, som er det vi på en god dag kan tømme og vende. Konkfiskeriet er stadig så nyt for os, at vi eksperimentere med udsætningen. Vi sætter gerne rækker med 45 til 60 tejner i hver, med en afstand til hver række på ca. 50 meter. Selvom vi har fisket på forskellige bundforhold, fisker vi altid fra 17 meter og ud. Men vi har endnu ikke noget sikkert pejlemærke om de mest optimale bundforhold for konksneglene, men har fundet specielt én tejnetype til konksneglene, som vi forventer os meget af. Den type har vist sig at fange flere konksnegle end andre typer,« påpeger Max Christensen.
Sneglene fanges i særlige tejner og sneglefælder eller som bifangst. De eksporteres til overvejende det asiatiske marked, hvor sneglene blandt andet indgår i japanernes nationalret sushi.
Mest af alt glæder Max sig over at, fiskeriet er ukvoteret, så tidligere tiders kvotepostyr og leje af fisk er et helt overstået kapitel nu. Det letter og samtidig er omkostningerne til de årlige indkøb af garn og udstyr, faldet betydeligt med næsten 150.000 kroner pr. år.
Med et grin der næsten dækker hele ansigtet, fortæller fiskeskipperen fra Vedbæk, at der er endnu en kæmpe fordel. For sidst han havde besøg af fiskerikontrollen, stillede han villigt op og spurgte hvad de ville. Men fiskeriet er endnu så nyt, at der ikke ligger klare regler fra kontrollens side omkring konksnegle. Så istedet for den sædvanlige mellemfornøjet løftede pegefinger, fik kontrollørene sig en hyggelig sludder om fiskeriet og med et hej og godt humør igen kunne de glade forlade skibet. Hvilket efterlod Max tilbage med en mærkelig, men en god følelse og helt uden den sædvanlige fornemmelse af at være nærmest kriminel og forbryderagtig, som alle fiskere uværgeligt føler når fiskerikontrollen har været på besøg.
»Det er simpelthen blevet sjovt at være fisker igen. Vi fisker fra Hundested nu, hvor der ikke er langt ud til fiskepladsen, som kun er et område på ca. 2,5 mill, her har vi sat vores tejner, med agn (en halv taskekrabbe og lidt haj til en samlet pris af ca. 1,50 til 2 kroner / tejne). Arbejdet er ikke fysisk hårdt og når vi endelig sætter kursen hjemad, kan det kontante resultat af dages anstrengelser ses på sækkene i agter, der med en afregningspris, fra Poul Petersen Grenå for tiden ligger på 8 kroner kiloet, hvilket gør det let at regne ud hvor givtig dagen har været.
Konkfiskeriet er fortsat i sin vorden, og er idag koncentreret omkring nogle få områder i Nordsøen ved Hvide Sande og Thorsminde samt i Kattegat ud for Hundested og Bønnerup. Men med udmeldinger fra fiskerne og det kystnære fiskeri, spås fiskeriet indenfor kort tid, at trække flere fiskere til, specielt de lidt mindre både kan have store muligheder her.
Se en kort video om konkfiskeriet her