Storbritannien er den største importør af grønlandske fisk i EU, og efter landets brud med unionen skal der laves nye handelsaftaler med Grønland
Den grønlandske Erhvervsminister Vittus Qujaukitsoq, siger til den grønlandske radio, at man har nydt godt af OLT-aftalen med EU,(Grønlands partnerskabsaftale, fiskeriaftale og aftale om oversøiske lande og territorier) gennem den store samhandel med England, som hidtil har givet uhindret adgang til EU`s markeder.
Med briternes Nej til fortsat EU medlemsskab, torsdag i sidste uge, vil det få konsekvenser for Grønland på sigt, når der i fremtiden skal eksporteres fisk til den britiske ø.
Det kræver nye forhandlinger
Derfor skal der indgås nye handelsaftaler med Storbritannien, denne gang udenom EU, hvor det gælder, at Grønland ikke stilles ringere efterfølgende. Tidshorisonten for de grønlandske og engelske forhandlinger kan trække ud, da Storbritannien endnu ikke har trukket »Artikel 50 kortet«, der består af fem korte paragraffer, der udstikker reglerne for, hvordan et medlemsland, frivilligt kan forlade Den Europæiske Union.
Den grønlandske minister, Qujaukitsoq fortæller videre til radioen, at han vil arbejde for gunstige vilkår for handel med både fisk, mineraler og andre produkter.