En ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet »Global Change Biology« viser, at koralrevfisk, der ikke er i stand til at tilpasse sig opvarmningen af havet, tvinges til at flytte til køligere egne af havet.
Den hurtige opvarmning af havene tvinger koralrev fisk på vandring. Fisk der ikke er i stand til at tilpasse sig de stigende temperaturer, må finde vej til køligere dele af havet, men ender oftest i områder med ligefrem dårligere livsbetingelser end dem de kommer fra.
Undersøgelsens hovedforfatter Adam Habary fra Københavns Universitet fortæller videre, at hvis fiskene får den midste chance, opsøger de områder med den havtemperatur, som de igennem mere end tusinde år, har vænnet sig til og levet i.
Forskerne udførte eksperimenter, hvor koralfisken Damselfish (blå-grøn koralfisk) blev akklimatiseret til optil 4 grader højere end dens normal sommertemperatur, over en periode på 27 uger. Efterfølgende observerede man om den lille koralfisk, da den fik valget, om den ville forblive i det noget varmere vand, eller om den ville flytte til vand der var køligere. Koralfisken valgte det køligere vand.
Fisk der befinder sig varmere vand, har brug for mere energi til at klare sig og de har svært ved at reproducere sig og vokse. Ligeledes blev fiskene mere stresset af det varme vand og for nogle fisks vedkommende mistede de op til 30 procent af deres kropsvægt, hvis de da ikke ligefrem døde af temperatur stigningen på nogle få grader.
Temperatur stigningerne i havet kan således forklare mange fisks migration, som eksempelvis tun. Men også de skader man har observeret på blandt andet Great Barrier Reef, hvor man tidligere på året har målt temperaturstigninger på op til 4 grader celcius, hvilket har afsted kommet en koralblegning og skader på det marine økosystem.